Αντρια Ζαφειράκου, η Ελληνίδα υποψήφια για παγκόσμια δασκάλα- Καλημερίζει τους μαθητές της σε 35 γλώσσες!

  • Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 09:13
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Μια δασκάλα που έμαθε να χαιρετά καθημερινά τους μαθητές της σε 35 γλώσσες, σε ένα φτωχό σχολείο σε προάστιο του Λονδίνου, έχει επιλεγεί για το βραβείο του Παγκόσμιου Δασκάλου.

Η Άντρια Ζαφειράκου, 39 ετών επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες αιτούντες από όλο τον κόσμο για την εργασία της με παιδιά μεταναστών στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ.

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας και πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που διδάσκει προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, με κάποιους από τους γονείς να δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά. Ορισμένοι, δε, εκ των μαθητών της έχουν εκτεθεί σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει γέφυρες μέσα στη σχολική κοινότητα, έμαθε να χαιρετά και στις 35 γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους, στην είσοδο του σχολείου. Μεταξύ αυτών είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.

Οι κριτές την ενέκριναν για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου του ιδρύματος Varkey μετά από ακρόαση σχετικά με το πώς τα πηγαίνει με τις οικογένειες στην διαφορετική της κοινότητα.

Η Ζαφειράκου δήλωσε: «Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό». Πρόσθεσε πως το να χαιρετά κάποιον στην γλώσσα του «βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

Ένας εκπρόσωπος του βραβείου είπε: «Η Άντρια πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας το χρόνο της για να καταλάβει τις ζωές των μαθητών πέρα από το σχολείο, επισκεπτόμενη τα σπίτια τους, ανεβαίνοντας μαζί τους στο λεωφορείο και μερικές φορές στέκεται στην πύλη του σχολείου με αστυνομικούς για να καλωσορίσει τους μαθητές στην αρχή της σχολικής ημέρας. Έχει μάθει επίσης τους βασικούς χαιρετισμούς σε πολλές από τις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να σπάσει τα εμπόδια και να βοηθήσει αποφασιστικά στην έναρξη σχέσεων με τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων δεν μιλούν αγγλικά».

Ως μέλος του συμβουλίου του σχολείο, η Ζαφειράκου ξανασχεδίασε το πρόγραμμα σπουδών για να το φέρει πιο κοντά στη ζωή των μαθητών της. Βοήθησε ένα δάσκαλο μουσικής να ξεκινήσει μια χορωδία με μαθητές από τη Σομαλία και επίσης πρωτοπορεί σε αθλήματα μόνο για κορίτσια, ώστε ακόμη κι εκείνα που ανήκουν σε συντηρητικές οικογένειες να μπορούν να συμμετέχουν.

Οι υπόλοιποι φιναλίστ από τις 30.000 συμμετοχές από 173 χώρες, προέρχονται από την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Τους κορυφαίους 10 συνεχάρη ο Μπιλ Γκέιτς, που δήλωσε πως ένας σπουδαίος δάσκαλος, μπορεί να είναι ο «σημαντικότερος παράγοντας» για το αν οι μαθητές θα έχουν σπουδαία μόρφωση.

Σε τηλεοτπικό του μήνυμα, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε: «Αν σκεφτεί κανείς τι είναι αυτό που οδηγεί την πρόοδο και τη βελτίωση στον κόσμο, η εκπαίδευση είναι σαν ένας πελώριος διακόπτης – αυτός που ανοίγει όλες τις ευκαιρίες για τα άτομα και τις κοινωνίες. Και η έρευνα έχει αποδείξει ότι η ύπαρξη ενός σπουδαίου δασκάλου μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει αν οι μαθητές θα λάβουν σπουδαία εκπαίδευση».

Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων στο Ντουμπάι.



Πηγή:  iefimerida.gr