Πώς επικράτησε η έκφραση για το μήνα του μέλιτος

Ένα από τα πιο ευχάριστα και χαλαρωτικά κομμάτια της διοργάνωσης του γάμου είναι...
ο σχεδιασμός του ταξιδιού για το μήνα του μέλιτος. Είναι αυτό που περιμένουν πώς και πώς για να χαλαρώσουν και να χαρούν τον έρωτά τους ως παντρεμένο ζευγάρι πλέον. Πώς όμως καθιερώθηκε η ιδέα του μήνα του μέλιτος; Γιατί δημιουργήθηκε αρχικά και πώς εξελίχθηκε με τα χρόνια;

Ιστορική αναδρομή

Η φράση «μήνας του μέλιτος» συναντάται πρώτη φορά στην Βαβυλωνία. Αφορά το σύντομο χρονικό διάστημα ακριβώς μετά την τέλεση του γάμου.
Σαν παράδοση συναντάμε τον μήνα του μέλιτος στην αρχαία Αθήνα, που μετά το γάμο για έναν ολόκληρο μήνα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν έκαναν καμία δουλειά.
Οι Θράκες τις πρώτες 15 μέρες μετά  τον γάμο τις αφιέρωναν στην θεότητα της γονιμότητας, ενώ τις υπόλοιπες 15 τις αφιέρωναν σε διάφορες διασκεδάσεις που οργάνωναν οι φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού.

Την παράδοση αυτή συναντάμε επίσης στους Τεύτονες, αρχαίο λαό που κατοικούσε στην βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με την οποία κάθε πρωί μεσημέρι και βράδυ για 30 ημέρες οι νεόνυμφοι συνήθιζαν να πίνουν νερό και μέλι.

Στην αγγλική γλώσσα συναντάμε για πρώτη φορά το 1546 την φράση Honey moon. Αργότερα η παράδοση εμπλουτίστηκε με την καθιέρωση του ταξιδιού αναψυχής για το νιόπαντρο ζευγάρι κατά τον 19ο αιώνα, στην Μεγάλη Βρετανία, όπου εισήχθηκε ως έθιμο από την Ινδία. Το 1820 το έθιμο το συναντούμε σε όλη την Ευρώπη και την εποχή της Μπελ Επόκ πήρε την  τελική μορφή του ως ένα είδος μαζικού τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις όπως η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο αλλά και η Βενετία, η Βιέννη κι άλλες.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα διεθνώς μήνας του μέλιτος ονομάζεται το ταξίδι αναψυχής που κάνουν οι νεόνυμφοι αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Αυτό το χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται κυρίως από συναισθήματα αρμονίας και έρωτα.

Ξεκινώντας λοιπόν από μία παράδοση που ήθελε τον γαμπρό κάθε μέρα για ένα μήνα, δηλαδή από πανσέληνο σε πανσέληνο να πίνει μέλι, φτάσαμε στο σήμερα όπου το χρονικό διάστημα που καταφέρνει το ζευγάρι να φύγει αμέσως μετά το γάμο, μέσα σε μία συναισθηματική πληρότητα και ευτυχία αποκαλείται ο μήνας του μέλιτος.

Με ποιο τρόπο επηρεάζει το ζευγάρι ο μήνας του μέλιτος;

Ο μήνας του μέλιτος είναι ιδανική χρονική στιγμή για να χτιστεί ένα σοβαρό υπόβαθρο που θα βοηθήσει το ζευγάρι να αντιμετωπίσει όλα όσα θα επακολουθήσουν στη ζωή τους.

Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο γιατί κατά το μήνα του μέλιτος κάθε σύντροφος βάζει τα δυνατά του, ώστε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του άλλου πρόσωπου παρουσιάζοντας την καλύτερή του εκδοχή.

Ο χρόνος που περνάνε οι σύντροφοι είναι πολύ μεγαλύτερος και τον καταναλώνουν ασχολούμενοι, αποκλειστικά ο ένας με τον άλλον. Σε αυτή την περίοδο είναι τελείως ανεπιθύμητη μια ένταση και αποφεύγεται πάση θυσία για να μην χαλάσει η μαγεία της στιγμής αυτής.

Είναι η εποχή, η περίοδος της  εξιδανίκευσης. Έτσι το ζευγάρι βιώνει τα συναισθήματά του στον απόλυτο βαθμό και ενισχύει τους δεσμούς που το ενώνουν.

Ο μήνας του μέλιτος αποτελεί την αρχή της ζωής για ένα ζευγάρι. Είναι απολύτως θεμιτό να αποτελεί την περίοδο των καλύτερων αναμνήσεων και των καλύτερων συναισθημάτων. Οι αναμνήσεις αυτές και τα συναισθήματα αυτά θα βοηθήσουν και θα κρατήσουν τους δύο ανθρώπους μαζί, ενωμένους σε όλες τις δυσκολίες που θα έρθουν.

flowmagazine.gr

Αφηστε καποιο σχολιο