Κάθε μέρα σου καλύτερη! Γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντής

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 23:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Τέλειωσε η μέρα σου κι απόψε. Ξεκίνησες το πρωί έχοντας κατά νου το πρόγραμμά σου. Η μέρα πέρασε γρήγορα και ήρθε το βράδυ που προσπαθείς να χαλαρώσεις λίγο πριν κοιμηθείς…

Και είναι εκείνη η ώρα η δύσκολη, γιατί κοιτάζεις βαθιά μέσα σου, σκαλίζεις τα ίχνη της μέρας σου, ίσως και τα ίχνη της προηγούμενης μέρας ή και των προηγούμενων χρόνων. Αναμετράσαι με τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις σου. Διαπραγματεύεσαι με τα όνειρα και τα πρέπει, τις απαιτήσεις των ρόλων σου και τις προσδοκίες των άλλων από σένα. Χαμογελάς με τις όμορφες στιγμές της μέρας σου. Συνοφρυώνεσαι για όσας δεν μπόρεσες ή για ότι δεν είσαι ευχαριστημένος και χτίζεις σιγά σιγά την ελπίδα της επόμενης μέρας. Κάποιες φορές δε σε παίρνει ο ύπνος. Είναι σαν κάτι να σε κρατάει ξύπνιο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια του μυαλού να επαναφέρει, να επανορθώσει ίσως, ότι δεν κατάφερε. Άλλες φορές πάλει κοιμάσαι ξερός, σαν τον πιο ευχαριστημένο άνθρωπο στον πλανήτη.

Ποτέ δεν είσαι απόλυτα ευχαριστημένος. Πάντα θα υπάρχει εκείνο το «κάτι» που θα σου τσαγκρουνίζει την καρδιά και το μυαλό, αλλά τις περισσότερες φορές ο απολογισμός είναι θετικός. Η μέρα πέρασε, ότι ήταν να γίνει έγινε, ή απλά συνέβη και σκέφτεσαι ότι αύριο είναι μια άλλη μέρα. 

Καμιά φορά αναρωτιέσαι αν είσαι ευτυχισμένος, επαναφέρεις τις μικρές εκείνες όμορφες στιγμές της ημέρας σου και χαίρεσαι, κατανοείς ότι τελικά δεν υπάρχει μόνιμη κατάσταση ευτυχίας, αλλά μικρές στιγμές που η μία με την άλλη κάνουν τελικά τη ζωή μεγάλη.

Είναι μεγάλη υπόθεση σ αυτή την αναζήτηση να είσαι συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου. Να μην παλεύεις μαζί του, να μην τον ακυρώνεις, αλλά να μπορείς να αναλύεις, να αποδέχεσαι, να κατανοείς και να ελπίζεις. Να μην αφήνεσαι ούτε έρμαιο των καταστάσεων, αλλά ούτε και στην αλαζονεία του εγωισμού. Να μπορείς να αποδέχεσαι ήττες και πτώσεις του εαυτού σου, αλλά να βρίσκεις και τη δύναμη να τον αγαπάς.  Και έχει μεγάλη σημασία, να νιώθεις ότι προσπάθησες τη μέρα που τέλειωσε, να την κάνεις καλύτερη και να προσμένεις με δύναμη, την επόμενη.