Νταίζη Μαυράκη, το κορίτσι από την Κρήτη που έζησε το παραμύθι - Στα 17 Σταρ Ελλάς και Β΄ Μις Υφήλιος

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 08:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

‘Ένα 17χρονο κορίτσι από την Κρήτη κατάφερε πριν από 66 χρόνια να ανεβάσει την Κρήτη στα ψηλότερα σκαλιά του κόσμου. Η Νταίζη Μαυράκη με την ορμή και τη φρεσκάδα των νιάτων  και «διαβατήριο» το χαμόγελο, τα ωραία μάτια και την καλλίγραμμη κορμοστασιά της κατάφερε να στεφθεί το Καλοκαίρι του 1952 Β΄ Μις Υφήλιος. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια μόλις ψήφο δεν έγινε τελικά η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. 

Η πορεία της 17χρονης Νταίζης  για το παραμύθι είχε ξεκινήσει λίγους μήνες πριν όταν σε μια διοργάνωση με τεράστια αίγλη και  με συντελεστές κορυφαίους Έλληνες της τέχνης και της πολιτικής είχε στεφθεί ως η πρώτη μεταπολεμική Σταρ Ελλάς. Χαρακτηριστικό του υψηλού επιπέδου της διοργάνωσης  ήταν το γεγονός πως παρουσιαστές της  εκδήλωσης ήταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος ενώ  πρόεδρος της κριτικής επιτροπής η Μαρίκα Κοτοπούλη και μεταξύ των μελών  ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και η  ‘Aννα Συνοδινού.Το τραγούδι ειδικά  για την περίσταση έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος.

Σε μια Ελλάδα η οποία βρίσκονταν για άλλη μια φορά σε ταραγμένη πολιτική περίοδο και τα καλλιστεία ως ένας νέος και άφθαρτος θεσμός επιχειρούσε να επαναφέρει τη λάμψη στις κοσμικές συνάξεις της Αθήνας, στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν πλήθος πολιτικών μεταξύ των οποίων ο Παπάγος και ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

Το διαγωνισμό ομορφιάς είχε οργανώσει, τότε, η εφημερίδα το «΄Eθνος», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου του 1952 η Νταίζη Μαυράκη βρέθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνή οργανισμό ομορφιάς. Και εκεί η Ελληνίδα καλλονή θριάμβευσε. Έχασε την πρωτιά για μόλις μια ψήφο και κέρδισε τη θέση της επιλαχούσας «Μις Υφήλιος».

Η Νταίζη Μαυράκη επισκέφθηκε το Ηράκλειο στις 14 Μαίου του 1952 , ενώ στις αρχές Ιουνίου ήταν σημαιοφόρος στην παρέλαση μπροστά από τις συμμαθήτριές της κατά την έναρξη των γυμναστικών επιδείξεων στο Παναθηναικό Στάδιο. Η Νταίζη Μαυράκη ήταν ακόμα τότε μαθήτρια στο Β´ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας.

 Φυσικό επακόλουθο η συμμετοχή της ως πρωταγωνίστρια σε ελληνική ταινία. Το 1954 εμφανίστηκε στην «Νυχτερινή περιπέτεια» σε σκηνοθεσία- σενάριο του Άγγελου Τερζάκη και συμπρωταγωνιστές τον Βασίλη Διαμαντόπουλο , Ντίνο Ηλιόπουλο, Μαρία Αλκαίου και Νίκο Τζόγια. Μουσική Μάνος Χατζιδάκις.

Ωστόσο ο ενθουσιασμός της Νταίζης Μαυράκη με τη δημοσιότητα   δεν κράτησε και πολύ. Αν και δέχθηκε προτάσεις για καριέρα στην Αμερική  γύρισε πίσω σπούδασε  σκηνοθεσία και ενδυματολογία στη Βιέννη και  στη συνέχεια  παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον Δελλή ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας κλωστοϋφαντουργίας. Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα ο γάμος της με το γυναικολόγο και καθηγητή ιατρικής Αντώνη Κομνηνό  με τον οποίο απέκτησε παιδιά και εγγόνια.

Αφηστε καποιο σχολιο