Αλήθεια ποσο χριστιανικό ειναι το ανάθεμα; Η πίστη συναντά την τέχνη και κάπου χάνεται η μπάλα

  • Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 20:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

Λίγο καιρό ξεκουράστηκαν οι σωστοί Χριστιανοί και έπιασαν πάλι τους δρόμους. Ο στόχος τους ίδιος αλλά με άλλο αντικείμενο. Τι εννοώ; Μετά το κόκκινο άγαλμα που έριξαν, είπαν να ξαναπάνε θέατρο, να διασκεδάσουν τον κόσμο που περνούσε απέξω. Λάθος μου όμως. Το άγαλμα δεν το έριξαν οι ίδιοι. Εκείνοι υποστηρίζουν ότι έπεσε μόνο του μετά από τον εξορκισμό που του έκαναν, έφυγαν, λένε, τα κακά που αντιπροσώπευε και αυτοκαταστράφηκε. Εγώ από την άλλη πιστεύω πως αυτοκτόνησε. Πόση ηλιθιότητα να αντέξει πια ένα άψυχο πράγμα; 

Πέρα όμως, από το άψυχο άγαλμα, απέναντι σε αυτούς τους πιστούς και σωστά θρησκευόμενους ανθρώπους, βρέθηκε άλλη μια θεατρική παράσταση. Δεν είναι η πρώτη, δεν θέλω να ξεχνάς. Κάτσε να σου θυμίσω κάποια γιατί βλέπω κάποια κενά μνήμης!

2012 Χυτήριο : Corpus Christi

2017 Θεσσαλονίκη : Ώρα του Σατανά

2018 Θέατρο Ακροπόλ : Jesus Christ Superstar

 

Ο ιερέας που είναι έξω από το θέατρο Ακροπόλ, εκφωνεί τον λόγο που έχει με κόπο προετοιμάσει και μια κυρία που θεωρεί τον εαυτό της σωστή Χριστιανή, με ένα τάμπλετ με HD εγγραφή video τον βιντεοσκοπεί με αρκετά καλές λήψεις. Μέχρι εδώ όλα καλά και λίγο πολύ γνωστά. Αστυνομικοί προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στην όλη κατάσταση και ο κόσμος αντιδρά σε όλα αυτά με διάφορους μορφασμούς. Τα πράγματα όμως κάποια στιγμή σοβαρεύουν. Ο ιερέας που έχει μάθει να διδάσκει την αγάπη και το καλό, που θέλει να έχει ένα σωστό ποίμνιο, που είναι παράδειγμα για τον κόσμο αρχίζει τον εξάψαλμο. Όχι, δεν κατέβασε καντήλια, αλλά ίσως αυτό να ήταν καλύτερο. Άρχισε, λοιπόν, να λέει έναν – έναν τους συντελεστές και να τους αναθεματίζει. Ηθοποιούς, τεχνικούς και γενικά όποιον είναι με κάθε τρόπο μέρος αυτής της παράστασης.

Εκτός από την τυχόν, οικονομική ζημιά που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι σε συνανθρώπους τους καθώς εμπόδισαν κόσμο να μπει στο θέατρο, έδειξαν ακριβώς το τι σημαίνει είμαι σωστός πιστός για αυτούς. Αναθεματίζω όποιον κάνει κάτι που δεν μου αρέσει.

Πες μου, λοιπόν, εσύ που έφτασες μέχρι εδώ σου αρέσει όλο αυτό; Είσαι υπέρ; Δείχνουμε έτσι την αγάπη για τον συνάνθρωπο; Όσα χρόνια ζω, εγώ αυτό ξέρω πως διδάσκει και προσπαθεί να μας μάθει η θρησκεία μας. Πρέπει εγώ, να σεβαστώ αυτούς που κάνουν κάτι που θεωρώ κακό ενώ αυτοί κρυμμένοι πίσω από ράσα και δήθεν χριστιανικά αισθήματα γίνονται παράσιτα; Μήπως όλο αυτό σου θυμίζει κάτι από την σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση; Το Isis δεν είναι αυτό που τα βάζει με τον πολιτισμό και πολεμάει κάθε τι που δεν του αρέσει; Όχι, δεν λέω πως είναι τόσο ακραίοι αλλά δεν ξέρω τι θα έκαναν αν είχαν την δύναμη. Με τα μέσα που έχουν όμως, έχουν κάνει ζημιές υλικές, έχουν προκαλέσει σωματικές βλάβες και σαν άλλοι θεοί αναθεματίζουν και θεωρούν πως μπορούν να κρίνουν και να πράττουν αναλόγως.

Συγγνώμη αλλά εμένα όλο αυτό δεν μου μυρίζει αγάπη. Μου έρχεται ένα άρωμα ακροδεξιού φασισταριού και προβοκάτσιας. Μην αναρωτιέστε μετά όμως, γιατί ο κόσμος κάθε αντίδραση τέτοιου είδους δεν την δέχεται. Υπάρχουν βλέπετε και άνθρωποι που έχουν καταλάβει κάτι αλλιώς από εσάς.

Η τέχνη λέει ενώνει. Μια από τις Δέκα Εντολές λέει “Αγαπάτε αλλήλους”. Μάλλον κάπου κάνουν λάθος. Και κάποτε λέγαμε γραφική την κυρία Λουκά.

 

Με αγάπη,
Ιοκάστη