Θωμάς Βενάκης, ένας Διδάκτορας Χημείας μας "μυεί" στα ομορφότερα δημοτικά τραγούδια

  • Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 09:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

 O Θωμάς Βενάκης δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Είναι ένας ατόφιος Κρητικός από αυτούς που λέμε “παλαιάς κοπής” με έμφυτο το ταλέντο της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Με ταλέντο στα γράμματα αφού κατέχει και διδακτορικό αλλά και στη μουσική αφού κυκλοφόρησε και το δεύτερο CD του.

Της Μαρίας Καλλέργη

Όλα στη ζωή του τα έκανε με το δικό του τρόπο αλλά με εξαιρετική επιτυχία. Το μυστικό: η αγάπη, το πάθος και φυσικά το μοναδικό ταλέντο που αναδεικνύεται σε ότι καταπιάνεται. Για άλλη μια φορά ο Θωμάς Βενάκης μας εκπλήσσει ευχάριστα με το νέο του CD  με τίτλο “Του Κωνσταντή”.

Το CD αυτό είναι το καμάρι του Θωμά Βενάκη, αφού αποτέλεσε όνειρο ζωής, μετά από το πρώτο του το “Ρουμπίνι και ζαφείρι μου” και περιλαμβάνει δύο αριστουργήματα της δημοτικής μας ποίησης , Το ακριτικό τραγούδι «Της Λιογέννητης», Την Παραλογή «Το τραγούδι της Αρετής» ή «Του νεκρού αδερφού».

Ο ίδιος μιλά με καμάρι για τα δύο αυτά τραγούδια: “Πρόκειται για δύο από τα αριστουργήματα της Δημοτικής μας ποίησης. Είναι τα πλουσιότερα και ομορφότερα δημοτικά μας τραγούδια”. Τον συγκίνησαν όταν τα μελέτησε φοιτητής ... στη Χημεία και τώρα δεκαετίες μετά ήρθε το “πλήρωμα του χρόνου”.

Ο Θωμάς Βενάκης εξηγεί: “Με μάγεψε η ομορφιά, τους με γοήτευσαν τα κείμενά τους, σχεδόν κάθε μέρα με απασχολούσαν. Πολλές φορές γινόμουν ο Κωνσταντής για τη Λιογέννητη ή ένας από τους εννιά αδερφούς και πάλι ο Κωνσταντής, να συνυπάρχω με τη Μάνα και την Αρετή. Έτσι, απλά και αβίαστα, προέκυψε τούτο το γέννημα, μουσικό Έργο δικής μου έμπνευσης, με τίτλο «Του Κωνσταντή». Είναι το ξεχείλισμα της ψυχής μου και της καρδιάς μου”.

Ξεχωριστή παρουσίαση

Η φωνή του Θωμά Βενάκη είναι γνήσια και καθηλώνει τον ακροατή. Αν ακούσεις το CD σε ήσυχο περιβάλλον, μπορεί να ακούσεις και την καρδιά του να χτυπά και την ψυχή του να “ταξιδεύει”.

Ωστόσο η ίδια η παρουσίαση είναι ξεχωριστή αφού συνοδεύεται από σημαντικό κείμενο που περιλαμβάνεται στο 80σέλιδο βιβλιαράκι του νέου CD. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο που αποτελεί ταυτόχρονα βιωματική αφήγηση με στοιχεία από τη δημώδη παράδοση αλλά και επιστημονική μελέτη του δημοτικού μας τραγουδιού.

Είναι το δεύτερο έργο του, θα ακολουθήσουν σπάνια ριζίτικα τραγουδισμένα από τον πατέρα του, τον Βενοσήφη (1899-1995), μια σπάνια μορφή γνήσιου Κρητικού με αρχαγγελική φωνή, ηχογραφημένα το 1966, και μια ξεχωριστή ερμηνεία στον Ερωτόκριτο από τον ίδιο. Τα έργα αυτά έχουν τον γενικό τίτλο «Εκλογαί από τους θησαυρούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης και τα τραγούδια του λαού μας».

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Καρπάθιος, κανονάκι, Γιώργης Τζανέτος, κρουστά, Στρατής Ψαραδέλης, πολίτικη λύρα, Μανώλης Παραουλάκης, νέυ, Περικλής Παπαπετρόπουλος, πολίτικο λαούτο, Γιώργης Γιανναδάκης, πολίτικη λύρα, Μιχάλης Κώτης, πολίτικο λαούτο.

«Συντελεστὲς ἔκδοσης

Κείμενο: Δρ Θωμᾶς Βενάκης

Ἐπιμέλεια ἑλληνικοῦ κειμένου: Βενετία Καίσαρη

Μετάφραση καὶ ἐπιμέλεια ἀγγλικοῦ κειμένου: Tchoukie McCoy

Φωτογραφία ἐξωφύλλου: Καθ. Wolf-Dieter Hasenclever

Καλλιτεχνικὸς σχεδιασμός: Ἄννα Κατσουλάκη

Ἠλεκτρονικὴ ἐπεξεργασία – παραγωγή: Γραφικὲς Τέχνες ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕ»

Ένας διδάκτορας με πάθος στη μουσική

Ποιός είναι όμως στην πραγματικότητα ο Θωμάς Βενάκης;  Είναι ένας άνθρωπος με μια μακρά και σπουδαία πορεία στην εκπαίδευση και στη μουσική. Στη ζωή του είχε δύο μεγάλους έρωτες, τη Χημεία και τη μουσική. Και τα δύο τα έφθασε στα ύψη. Στη Χημεία έκανε διδακτορικό στη Ζυρίχη και τελικώς κατέληξε στη μέση εκπαίδευση όπου υπηρέτησε για 34 χρόνια, από τα οποία τα 27 ως Διευθυντής στην Αργυρούπολη και τα Ανώγεια.Ο άλλος μεγάλος έρωτας του Θωμά Βενάκη ξεκίνησε όπως ο ίδιος είπε στο irakliolive μαζί με τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις με πηγή έμπνευσης τον πατέρα του, το Βενοσήφη, τον οποίο χαρακτηρίζει «Σπάνια μορφή γνήσιου Κρητικού». Από αυτόν έμαθε και κατέγραψε σπάνια ριζίτικα τραγούδια, όταν μικρό παιδί γύριζε μαζί του στα βουνά και στα λαγκάδια της Κρήτης. Ο πατέρας του Θωμά Βενάκη τραγουδούσε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του στα 96 του χρόνια, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του έλεγε μόνο μοιρολόγια καθώς δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τη σύντροφο της ζωής του.

Ο Θωμάς Βενάκης όταν ήταν νέος απέρριψε με ευκολία μια καριέρα Πανεπιστημιακού μετά από έξι χρόνια στη Ζυρίχη. Σήμερα με την ίδια ευκολία απορρίπτει όλα τα εύκολα και τα εμπορικά που θα μπορούσε ίσως να κάνει. Επιλέγει το δύσκολο δρόμο, όπως έκανε πάντα. Κι αποδεικνύει ξανά πως είναι ταλαντούχος όχι πατώντας σε άλλα μονοπάτια αλλά επιχειρώντας να ανοίξει τα δικά του.

Περισσότερα για το Θωμά Βενάκη μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του από όπου μπορείτε και να επικοινωνήσετε μαζί του πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο thomasvenakis.gr