Μακαρονόπιτα αφράτη με μπεσαμέλ

  • Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια πεντανόστιμη αφράτη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ. Μια πρωτότυπη και εύκολη συνταγήτου Νικ. Τσελεμεντέ για μια χορταστική πίτα, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι για την απολαύσετε ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο ή δείπνο με μια μεγάλη σαλάτα επιλογής σας.

Υλικά συνταγής

500 γρ. μακαρόνια Νο. 6 
500 γρ. φύλλο κρούστας
1/2 φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο
2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
400 ml γάλα πλήρες
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
αλάτι πιπέρι 
2 πρέζες μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
4 αυγά

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αρκετά αλ τέντε, 4 λ περίπου λιγότερο από το χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ: Εν τω μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζετε ανακατεύοντας μέχρι να «δέσει» η μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας) και λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και ανακατεύετε.
Μόλις μισοκρυώσει η μπεσαμέλ ρίχνετε τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε και τα στραγγισμένα μακαρόνια και τη τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. 
Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα. Από πάνω απλώνετε ισομερώς το μείγμα μακαρονιών-μπεσαμέλ και από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και πάλι βουτυρωμένα ένα ένα. 
Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Την βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να χλιαρίνει ελαφρώς και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Σημείωση: Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη μακαρονόπιτά σας, προσθέτοντας στα υλικά γέμισης 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ζαμπόν καπνιστό ή κομματάκια βρασμένου κοτόπουλου. 

sintayes.gr