Μυρωδάτο κοτόπουλο με πατάτες και ντομάτες στη γάστρα

  • Κυριακή, 11 Φεβρουάριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

“Ενα μυρωδάτο κοτόπουλο με πατάτες, πιπεριές, μυρωδικά και ντομάτες στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή  για ένα απλό και γρήγορο στη παρασκευή του πιάτο, με ελάχιστα κύρια υλικά και μια γκάμα των μυρωδικών που θα κάνουν τη διαφορά και θα απολαύσετε ένα φαγητό εξαιρετικής γεύσης. 

Υλικά συνταγής

1200 γρ. κοτόπουλο σε μερίδες (ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτια)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά σε τετράγωνα κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 5 κ.σ. επιπλέον
αλάτι πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα 
1 κοφτό κ.γ. θυμάρι
1 κοφτό κ.γ. ρίγανη
1 κοφτό κ.γ. εστραγκόν 
1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βάζετε σε ένα μπολ τη πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, το εστραγκόν, το δενδρολίβανο και το μπούκοβο (προαιρετικά) και τα αναμιγνύετε, ανακατεύοντάς τα καλά. 
Πλένετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με το μισό μείγμα μυρωδικών.
Bάζετε σε γάστρα τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το σκόρδο, αλατοπίπερο, το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και το υπόλοιπο μισό μείγμα μυρωδικών και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε από πάνω τα κομμάτια κοτόπουλου και τα περιχύνετε με τις υπόλοιπες 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. 
Μετά τη 1 ώρα, βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο προσθέτετε τα ντοματίνια αλατοπιπερωμένα, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για 30 λ ακόμα. Βγάζετε στη γάστρα από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη για λίγη ώρα να μισο-κρυώσει το φαγητό. Σερβίρετε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

sintayes.gr