Μαθαίνοντας τα πάντα για την πίτσα


Ξέχνα για λίγο το αιώνιο δίλημμα σουβλάκι ή πίτσα. Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο...
στην στρογγυλή θεά της γεύσης, που μας συνοδεύει στα πάρτι, τις βραδιές με ταινία στο σπίτι και γενικά σε όλη μας την καθημερινότητα.

Η πίτσα που τόσο αγαπάς, δεν ξεχωρίζει μόνο για την γεύση της αλλά και τις παρακάτω πληροφορίες.

Υπάρχει οργανισμός που ελέγχει τις ναπολιτάνικες πίτσες

Γιατί άπαξ και δηλώνεις ότι φτιάχνεις την παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή, πρέπει και να είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς την δήλωσή σου. Ο Σύνδεσμος Πραγματικής Ναπολιτάνικης Πίτσας (Αssociazione Verace Pizza Napolitana) έχει συγκεκριμένους κανόνες για να μπορείς να αποκαλείς την πίτσα σου ναπολιτάνικη. Μέσα σε αυτούς, απαιτείται η ζύμη να είναι φτιαγμένη στο χέρι, να ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και η διάμετρός της να μην ξεπερνά τα 35cm.

Η εξωτερική κρούστα ονομάζεται cornicione
Ο κόσμος δείχνει να μην τις προτιμά ,καθότι δεν έχουν υλικά πάνω τους..

Η σάλτσα ντομάτας δεν ήταν πάντα το βασικό συστατικό

Αυτό το οφείλουμε στους αποίκους της Αμερικής, όπου έφεραν πίσω στην Ευρώπη την ξεχωριστή παραγωγή ντομάτας τους στα τέλη του 1500. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο πρώτος που τις έβαλε στην πίτσα, αλλά τον ψάχνουμε για να του κάνουμε άγαλμα.

Κανείς δεν ξέρει από που προέρχεται η λέξη
Ομολογουμένως, υπάρχει μία μικρή γλωσσική σύγχυση. Από την μία έχουμε την λέξη «πίττα» που εγκαθιδρύθηκε επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από την άλλη είναι η ιταλική λέξη «pizzicare» που σημαίνει κόβω, καθώς και το «pizzo» της μεσαιωνικής γερμανικής που σημαίνει γεμάτο στόμα. Ακριβής εξήγηση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά φανταζόμαστε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος την έκανε διάσημη

Συγκεκριμένα, την έκαναν διάσημοι οι Αμερικανοί στρατιώτες που γύρισαν από την Ιταλία. Η πίτσα είχε ήδη φτάσει στο Νέο Κόσμο, αλλά ήταν γνωστή μόνο στις ιταλικές γειτονιές. Το 1954, δημιουργήθηκε η πρώτη αλυσίδα στο Σακραμέντο, η πασίγνωστη Shakey's.

Το ρεκόρ της μεγαλύτερης πίτσας είναι στη Νάπολη
Και δεν θα έπρεπε να μας κάνει καθόλου εντύπωση. Οι Ναπολιτάνοι chefs δημιούργησαν -στην κυριολεξία- 2,89 χιλιόμετρα πίτσας. Χρησιμοποιήθηκαν 2.000 κιλά αλεύρι, 1.600 κιλά ντομάτες, 2.000 κιλά τυρί μοτσαρέλα, 200 λίτρα λάδι και 1.500 λίτρα νερό. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,6 χιλιόμετρα.

Ο Οκτώβριος είναι ο επίσημος μήνας εορτασμού της
Η ιδέα ήταν του εκδότη του περιοδικού Pizza Today, Gerry Durnell. Εφαρμόστηκε το 1984 και από τότε έμεινε ως συνήθεια. Αν και η αλήθεια είναι πως δεν περιμένουμε τον Οκτώβρη για να την γιορτάσουμε όπως της αξίζει...

Η πιο παλιά πιτσαρία σε λειτουργία στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 1912
Πρόκειται για την Papa's Tomato Pies, που βρίσκεται στο South Clinton Avenue του New Jersey. Δημιουργήθηκε από τον Giuseppe Papa και παραμένει στα χέρια της οικογένειας μέχρι και σήμερα.

gr.askmen.com