Τι πράγματα μπορείτε να καθαρίσετε με το αλάτι

  • Παρασκευή, 9 Φεβρουάριος 2018 07:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το αλάτι είναι ένα αποτελεσματικό, φθηνό και φυσικό καθαριστικό και μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό για άλλα καθαριστικά (πχ. ξύδι ή λεμόνι). Γι’αυτό μάθετε τι μπορείτε να καθαρίσετε με το αλάτι. Σας έχουμε μερικές πανεύκολες και πρακτικές ιδέες για ένα γρήγορο καθάρισμα σπιτιού.

Μπορείτε να το βρείτε ελεύθερο στη φύση είτε σαν ορυκτό είτε προερχόμενο από εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Υπάρχουν αρκετά είδη αλατιού με πιο συνηθισμένα το επιτραπέζιο, το μαγειρικό (χονδρόκοκκο αλάτι) και το ορυκτό (π.χ. αλάτι Ιμαλαΐων). Δείτε, λοιπόν, τις παρακάτω χρήσεις για να δείτε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο καθάρισμα του σπιτιού.

1. Καθαρίστε την αποχέτευση του νεροχύτη

Για να πλύνετε την αποχέτευση του νεροχύτη αναμίξετε αλάτι με ζεστό νερό και ρίξτε το διάλυμα σε αυτό. Θα εξαλείψει τις οσμές και θα εμποδίσει την συγκέντρωση λιπών στα τοιχώματα του σιφονιού. Για να παραμείνει καθαρή η αποχέτευση επαναλάβετε το όσο πιο συχνά μπορείτε. 

2. Αφαιρέστε τους λεκέδες νερού από τα ξύλινα τραπέζια

Τα ποτήρια ή τα πιάτα, όταν έχουν βρεγμένο πάτο, αφήνουν λεκέδες νερού σε σχήμα δαχτυλιδιού στα ξύλινα τραπέζια. Για να τους αφαιρέστε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάτι. Φτιάξτε μια κρέμα ρίχνοντας λίγες σταγόνες νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Με ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι, τρίψτε απαλά την κρέμα πάνω στους λεκέδες μέχρι αυτοί να εξαφανιστούν.

3. Καθαρίστε το ψυγείο

Αναμίξετε αλάτι, σόδα και νερό για να σκουπίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας. Θα δείτε και εσείς ότι καθαριστεί αμέσως και θα απομακρυνθούν οι δυσάρεστες οσμές. Μάλιστα, μην ανησυχείτε, διότι δεν θα κινδυνεύουν τα φαγητά σας να έρθουν σε επαφή με χημικά.

4. Καθαρίστε τα μπρούτζινα αντικείμενα

Αναμίξτε ίσα μέρη από αλάτι, αλεύρι και ξύδι ώστε να φτιάξετε μια κρέμα. Στη συνέχεια, απλώστε την κρέμα στο μπρούτζινο αντικείμενο και αφήστε την για 1 ώρα. Μετά καθαρίστε την με μαλακό πανί.

5. Αφαιρέστε λεκέδες από κόκκινο κρασί

Ο συγκεκριμένος λεκές σίγουρα θα φέρει πανικό. Ωστόσο, αν πέσει κόκκινο κρασί στο χαλί σας ή στο τραπεζομάντιλο , μην πανικοβληθείτε, διότι τρόπος υπάρχει. Όσο το κρασί είναι νωπό, ρίξτε λίγο λευκό κρασί για να αραιωθεί το χρώμα. Στη συνέχεια, καθαρίστε το σημείο με ένα σφουγγάρι και κρύο νερό. Πασπαλίστε με αρκετό αλάτι και αφήστε το για 1 ώρα τουλάχιστον, με αυτό τον τρόπο, το αλάτι θα απορροφήσει τον λεκέ. Τέλος, καθαρίστε την περιοχή με ένα βουρτσάκι.

6. Αφαιρέστε τους λεκέδες του φούρνου

Ανακατέψτε αλάτι και λίγη κανέλα σε νερό και ψεκάστε ή τρίψτε ελαφρά τα εσωτερικά τοιχώματα του φούρνου όταν είναι λίγο ζεστός. Όταν στεγνώσει σκουπίστε με ένα πανί και ο φούρνος σας θα είναι και πάλι πεντακάθαρος. Το αλάτι θα απορροφήσει τους λιπαρούς λεκέδες, ενώ η κανέλα θα αρωματίσει τον φούρνο. 

reconsblog.gr