Πέντε ασυγχώρητα λάθη που κάνουμε… στο μπάνιο μας

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουάριος 2018 11:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το μπάνιο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος για την καθαριότητα και την υγιεινή. Υπάρχουν όμως μερικά συχνά λάθη που κάνουμε και δεν καταφέρνουμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ποια είναι λοιπόν τα μικρά καθημερινά λάθη που κάνουμε στο μπάνιο μας;

1. Αφήνουμε την οδοντόβουρτσα κοντά στη λεκάνη

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει ότι «κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, μικροσκοπικά σωματίδια από τη λεκάνη μεταφέρονται με τον αέρα στη γύρω περιοχή». Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρονται και στην οδοντόβουρτσά μας. Θα πρέπει λοιπόν να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας και να αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσα.

2. Χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα πολλές μέρες

Τα βακτήρια «κάνουν πάρτι» στο υγρό περιβάλλον της πετσέτας. Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα ξανά και ξανά, μεταφέρονται στην επιδερμίδα μας. Έτσι, και η παραμικρή πληγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη από αυτούς τους μικροοργανισμούς.

3. Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι

Το μη συνθετικό σφουγγάρι είναι λιγότερο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι, πρέπει να το αλλάζουμε κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Το συνθετικό σφουγγάρι αντιστέκεται περισσότερο στα βακτήρια κι έτσι πρέπει να το αλλάζουμε κάθε οκτώ περίπου εβδομάδες.

4. Δεν πλένουμε τα χέρια μας αρκετή ώρα

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την εξάπλωση των ασθενειών. Ωστόσο, φαίνεται πως κάνουμε αρκετά λάθη ακόμη και σε αυτή την απλή και καθημερινή συνήθεια. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 95% των συμμετεχόντων αφιέρωσε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο των χεριών. Ο ελάχιστος χρόνος που προτείνουν οι ειδικοί είναι τα 20 δευτερόλεπτα.

5. Μπαίνουμε στο μπάνιο χωρίς παντόφλες

Το καπάκι της τουαλέτας δεν είναι το πιο βρώμικο σημείο του μπάνιου. Μελέτες δείχνουν ότι στο πάτωμα του μπάνιου υπάρχουν πολύ περισσότερα βακτήρια.

Πηγή: onmed.gr

Αφηστε καποιο σχολιο