Eπικίνδυνη μόδα -Τρώνε κάψουλες με απορρυπαντικό πλυντηρίου

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουάριος 2018 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Στην αρχή είχαμε το «Ice Bucket Challenge», το «Mannequin Challenge», μετά το «Lemmon Challenge». Όλα ήταν διαδικτυακές μόδες-προκλήσεις, οι οποίες μέχρι ένα σημείο μπορεί να είχαν ένα χιουμοριστικό ενδιαφέρον καθώς είχαν φτάσει μέχρι ολόκληρα γήπεδα να μένουν παγωμένα για να γραφτούν στο άτυπο βιβλίο των ρεκόρ.

Η νέα μόδα, όμως, που ειδικά από τις αρχές του Ιανουαρίου έχει πάρει τη μορφή πανδημίας είναι μία αρκετά επικίνδυνη πρόκληση. Ονομάζεται «Tide Pot Challenge» και καλεί τους απανταχού τολμηρούς και απερίσκεπτους να φάνε μικρές κάψουλες που προορίζονται για το πλυντήριο και έχουν μέσα απορρυπαντικό.

Οι χρηστές βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους σε YouTube και άλλα δημοφιλή social media να τρώνε τις κάψουλες και τα άσχημα επακόλουθα.

Πώς όμως έφτασε αυτή η πρόκληση να γίνει viral;

Έχουν ήδη σημειωθεί δέκα θάνατοι που συνδέονται με αυτό, ενώ το περιστατικό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασε εταιρία του χώρου να πάρει θέση και να παρακαλέσει τους ανθρώπους να μην το τρώνε!

Και το αμερικανικό κέντρο δηλητηριάσεων εξέδωσε ανακοίνωση, αφού τις πρώτες μέρες του 2018 έλαβε 38 κλήσεις για δηλητηρίαση ανθρώπων από τις συγκεκριμένες κάψουλες με τις μισές από αυτές να είναι εκ προθέσεως.

Πολλές από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες για να ανεβάσουν το επίτευγμά τους ανέφεραν ότι θα «ρίχνουν» άμεσα τα βίντεο με σχετικό περιεχόμενο.

Όπως αναφέρει το Forbes, η ιστορία πάει πίσω σε ένα διαφημιστικό αστείο-τρικ, το 2012, εταιρείας που κατασκεύαζε τέτοιες κάψουλες και το οποίο έλεγε ότι είναι «τόσο γλυκά που μπορεί κάποιος να τα φάει». Και πολλά παιδιά το έκαναν.

Μέχρι το 2015 δεν υπήρχε δημόσια παραδοχή ότι άνθρωποι έτρωγαν αυτές τις κάψουλες. Μέχρι που ένα κείμενο γράφτηκε σε ένα φόρουμ και σιγά σιγά και άλλοι άρχισαν να μιλούν για τις άσχημες εμπειρίες τους.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, το 2017 το αστείο αυτό άρχισε να παίρνει τρομερά μεγάλη δημοσιότητα μέχρι που φτάσαμε στις αρχές του 2018 όπου και πήρε τη μορφή επιδημίας. Πολλοί αναφέρουν ότι το μπανάρισμα της πρόκλησης από τις ιντερνετικές πλατφόρμες μπορεί να οδηγήσει αυτή την επικίνδυνη μόδα σε γρήγορο «θάνατο».

newsbeast