Δουλεύεις όλη μέρα σε υπολογιστή; Δες πως πρέπει να φροντίζεις τα μάτια σου

  • Τρίτη, 6 Φεβρουάριος 2018 18:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη όλη μέρα, ξέρουν καλά ότι μετά από κάποια ώρα τα μάτια τους αρχίζουν να κουράζονται. Τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων που εργάζονται μπροστά από μία οθόνη αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους, ενώ έρευνες αναφέρουν ότι η φωτεινότητα από τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε, συνδέεται άμεσα με την αϋπνία.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι τα μάτια σου έχουν αρχίσει να κουράζονται; Σύμφωνα με έρευνες, μόνο δύο ώρες είναι αρκετές για να νιώσεις τα πρώτα συμπτώματα. Ένα χρονικό διάστημα που πολύ εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε αν συνδυάσουμε τον χρόνο που καταναλώνουμε μπροστά από έναν υπολογιστή, smartphone, τηλεόραση κτλ..  Η κούραση γίνεται έτσι σχεδόν αναπόφευκτη.

Εάν η δουλειά σου απαιτεί να είσαι συνεχώς μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, μπορεί να έχεις παρατηρήσει συμπτώματα όπως:

Θολή όραση
Φαγούρα
Κόκκινα μάτια
Διπλή όραση
Πονοκεφάλους

Πριν όμως απελπιστείς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα All About Eyes, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψεις τα μάτια σου:

 

Υιοθέτησε νέες συνήθειες
Η προφανής αλλαγή που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητα σου είναι η μείωση του χρόνου μπροστά από τον υπολογιστή. Αν αυτό λόγω δουλειάς είναι ανέφικτο, τουλάχιστον απόφυγε τη χρήση του υπολογιστή μία ή δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

Κράτα μια απόσταση
Εάν ο υπολογιστής είναι πολύ κοντά στο πρόσωπό σου, τα μάτια σου θα αρχίσουν να κουράζονται και να εστιάζουν με περισσότερη δυσκολία. Ωστόσο, δε θέλεις η οθόνη σου να είναι ούτε πολύ μακριά. Κράτησε την οθόνη σου ακριβώς κάτω από το επίπεδο των ματιών σου και σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών.

Ρύθμισε τη φωτεινότητα
Το να έχουμε τα μάτια μας μπροστά από μια οθόνη μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια και πονοκεφάλους. Ρύθμισε τη φωτεινότητα του υπολογιστή σου έτσι ώστε να μη “χτυπάει” κατευθείαν στα μάτια.

Ο κανόνας 20-20-20
Μετά από 20 λεπτά εργασίας, κάνε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων για να κοιτάξεις κάτι σε απόσταση 20 ποδιών (δηλαδή περίπου 6 μέτρων). Τα μάτια μας διαθέτουν μυς, οι οποίοι εστιάζουν σε διαφορετικά αντικείμενα κάθε φορά. Καταλαβαίνεις ότι αν κοιτάζεις συνέχεια την ίδια οθόνη, στην ίδια απόσταση για αρκετές ώρες, αυτοί οι μυς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν όταν τα απομακρύνεις σε διαφορετικό σημείο.

Blink!
Όταν έχουμε συνεχώς τα ματιά μας μπροστά από έναν υπολογιστή, ξεχνάμε να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να το κάνει συχνά. Τα κολλύρια ματιών είναι επίσης μια επιλογή αν νιώθεις ότι τα μάτια σου έχουν στεγνώσει.

 

Πηγή: savoirville