Νέα χρονιά, νέα αρχή για την ΟΑΣΗ - Σεμινάριο εθελοντών από την οργάνωση που προστατεύει τα παιδιά

  • Τρίτη, 6 Φεβρουάριος 2018 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η Όαση του Παιδιού, αποτελεί μία εθελοντική οργάνωση, που ιδρύθηκε νομότυπα το 2003 και εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Στόχοι της οργάνωσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, η στήριξη, φροντίδα και προστασία κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, ως επίσης η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και η συνεργασία τόσο με φορείς όσο και με ιδιώτες – εθελοντές.

“Τα νέα κοινωνικά δεδομένα που αφορούν στην οικονομική κρίση, στην έλευση προσφύγων στη χώρα μας αλλά και στην ανάπτυξη και λειτουργία πλέον ικανού αριθμού οργανισμών και εθελοντικών ομάδων στην Κρήτη, μας ώθησαν να αποφασίσουμε σε ένα νέο ξεκίνημα με ειδικότερες δράσεις για να στηρίξουμε εθελοντικά τα παιδιά», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΟΑΣΗ, όπως πλέον μετονομάζεται η Όαση του Παιδιού, Γιώργος Κανάκης, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ εα. : "Πορευομαστε με άξονα την αλληλεγγύη, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή, την κοινωνική ένταξη, την δημιουργία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τέλος την ενδυνάμωση για αυτενέργεια και αυτοπροστασία των ίδιων των παιδιών. Ευελπιστούμε, σύντομα, η ΟΑΣΗ (Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου) να γίνει κομμάτι της ψυχής της πόλης μας, κομμάτι όλων μας!".

Με αφορμή τη νέα αρχή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στο σπίτι της Όασης, στην οδό Σουμερλή 39, εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών, στο οποίο εκτός των εθελοντών, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Gian Andrea Garancini, μέλος της Όασης  και πρόεδρος ΣΕΜ, ο Ιατροδικαστής Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης, η κοινωνική λειτουργός Σταυρούλα Μήλιου του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, ο Παύλος Σημαντηράκης ιδρυτής στο Δικαίωμα στη Ζωή, η κοινωνική λειτουργός Γεωργία Τσαφή από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)  και στέλεχος κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο έχει θεσμικό ρόλο η ΟΑΣΗ.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου ήταν παρούσα η Υποδιευθύντρια της Ασφάλειας, Αστυνόμος Α´ Ευαγγελία Πετρακάκη, καθώς και η προϊσταμένη του Γραφείου Ανηλίκων, Πελαγία Δασκαλάκη. Από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου η κοινωνική λειτουργός Μαρία Λημνιού, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι των αλλοδαπών από τις ενώσεις Αλβανών, Αραβοφώνων και Ρωσοφώνων Ηρακλείου.

Ο Αντιπρόεδρος της Όασης Νίκος Παπανικολάου, εκπαιδευτικός-ψυχολόγος, ανέφερε ότι αυτό είναι το 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών που πραγματοποιούμε και αφορά στο πρόγραμμά του 2018, σύμφωνα με οποίο οι βασικές δράσεις είναι δύο:

-Ο Οδικός Πολιτισμός, δραστηριότητα που πειραματικά ξεκίνησε στα σχολεία (2ο Δημοτικό Σχολείο - Μποδοσάκειο), με στόχο την ασφαλή οδική συμπεριφορά και οδήγηση, την ενίσχυση της σήμανσης μπροστά από τα σχολεία και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων της σχολικής κοινότητας με υπηρεσίες φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.

Υπεύθυνες του προγράμματος στην ΟΑΣΗ είναι τα μέλη Όλγα Μανιά και Βάνα Ανωγειαννάκη.

-Στη δεύτερη δράση, το παιδί σε κίνδυνο, που έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, ώστε οι γονείς και κηδεμόνες να αφυπνισθούν και να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην ζωή τους, τόσο στα σχολεία, όσο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η ψυχολόγος Έλενα Καδιανάκη και ο Νίκος Καραγιάννης, παιδίατρος. Η επιμόρφωση των γονιών γίνεται σε ιδιωτικούς χώρους εξοσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών, όπως τα φροντιστήρια, τα αθλητικά σωματεία, οι καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες των παιδιών, για θέματα όπως είναι η παραμέληση, η κακοποίηση, η σχολική διαρροή, η παιδική εργασία, ο καταναλωτισμός, οι εξαρτήσεις, ο εκφοβισμός/bullying, η διαφορετικότητα, που αποτελούν δυσκολίες της καθημερινότητας των παιδιών.

-Πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο της καταγγελίας, ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Όασης Μαρία Σβολιαντοπούλου, ψυχολόγος, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για την γραμμή SOS 2811 117100 που λειτουργεί  24/7, ενώ παράλληλα έχουμε στην διάθεση όλων και την ιστοσελίδα μας (www.gineoasi.gr), μέσω της οποίας μπορείτε να γίνετε ΟΑΣΗ και σεις!

Μιλώντας και με άλλα μέλη της Όασης, την Μαρία Σαριδάκη, φιλόλογο, την Ζέτα Καραγιάννη, δασκάλα, την Χριστίνα Χατζήρογλου, διακοσμήτρια και την Βάλια Γαλανάκη, φοιτήτρια νοσηλευτικής, διαπιστώσαμε με χαρά ότι παράλληλα με τις άλλες δράσεις της, η ΟΑΣΗ συνεχίζει να υποστηρίζει ευπαθείς οικογένειες, με βοήθεια στη σχολική μελέτη, προσφορά νομικής κάλυψης δωρεάν, ενώ ακόμα και σε θέματα περίθαλψης και διαβίωσης πολλές φορές η ΟΑΣΗ επεμβαίνει, παρεμβαίνει, προλαμβάνει!
 

Ένα σημαντικό συμπέρασμα από το σεμινάριο είναι ότι παρότι υπάρχει σωρεία ανώνυμων καταγγελιών που δείχνει ότι η κοινωνία δεν διστάζει να προβαίνει σε καταγγελίες παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, από την άλλη δεν θέλει να εμπλακεί επώνυμα. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΟΑΣΗ πολλές φορές αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό που προχωράει τις καταγγελίες των ανθρώπων, χωρίς φυσικά να υποκαθιστά τις αρχές.

-Στο περιθώριο της εκπαίδευσης, η ΟΑΣΗ έκοψε και την πίτα της. Το τυχερό νόμισμα που αντιστοιχούσε στην δωρεάν διανυκτέρευση 2 ατόμων στο ξενοδοχείο 5* ATHINA PALLAS που είναι στην Αγ. Πελαγία, προσφορά της CHC Hotels, από τον Γενικό Δ/ντή της Ζαχαρία Χνάρη έπεσε στην Ιωάννα Μιχοπούλου, εθελόντρια της Όασης, σύζυγο του κ. Χνάρη, η οποία όπως ήταν φυσικό, παραχώρησε την θέση της στην δεύτερη τυχερή που ήταν μία από τις εκπροσώπους των μεταναστών, Irina Χρονάκη.

*OI φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση που έγινε  το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στην οδό Σουμερλή 39.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΟΑΣΗ και το έργο της και αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε πατήστε εδώ

Αφηστε καποιο σχολιο