Σύγχρονος χώρος με ρετρό πινελιές - Γοητεία σε διαμέρισμα μόλις 56 τετραγωνικών (φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 5 Φεβρουάριος 2018 08:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το διαμέρισμα των 56 τ.μ., ανήκει σε μικρή πολυκατοικία με έντονα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της σταλινικής περιόδου, που κατασκευάστηκε στη Μόσχα το 1958. Το σχέδιο με τα μικρά δωματιάκια και οι φθορές από την χρήση και την παλαιότητα είχαν δημιουργήσει ένα καταθλιπτικό σκηνικό που απαιτούσε άμεση και ριζική ανακαίνιση. 

Πολλοί νέοι άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν παλιά διαμερίσματα και να τα ανακαινίζουν, γιατί συγκεντρώνουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις νέες κατασκευές. Τα διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες είναι λίγα και ψηλοτάβανα, με εκείνη την ιδιαίτερη γοητεία της παλιάς Μόσχας, επίσης είναι πολύ πιο οικονομικά στην αγορά τους.

Ο αρχιτέκτων Maxim Tikhonov της αρχιτεκτονικής εταιρίας m2project, ανέλαβε να μεταμορφώσει το καταθλιπτικό διαμέρισμα σε σύγχρονο χώρο με ρετρό άγγιγμα, που θα αποπνέει την αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας.

Ο Maxim Tikhonov καθαίρεσε όλους τους εσωτερικούς τοίχους και τους σοβάδες και δημιούργησε νέα ανοίγματα μέχρι την οροφή. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί το φυσικό φως σχεδόν κατά ένα τρίτο και να φέρει στο φως την παλιά τοιχοποιία, την οποία έκανε μέρος της νέας εικόνας.

Στην κουζίνα και στην κρεβατοκάμαρα έχουν διατηρηθεί οι τοίχοι από τα παλιά τούβλα χαρίζοντας ζεστασιά στους χώρους. Η επιλογή να διατηρηθεί ένα μόνο μέρος της παλιάς τοιχοποιίας, που αλλού είναι βαμμένο και αλλού στο φυσικό του χρώμα,  προσδιορίζει τον χαρακτήρα και το ύφος του διαμερίσματος. Σύγχρονο με ρετρό πινελιές.

Η αφθονία των υφών - λείοι τοίχοι, τούβλα στο φυσικό τους χρώμα, αλλά και βαμμένα, μπετόν και δρύινα πατώματα, απαιτούσαν μονοχρωματική επιλογή για να μην απειληθεί ο χώρος με υπερφόρτωση.

Ένα χαλί εκλεκτής ποιότητας που κληρονόμησε η ιδιοκτήτρια από την γιαγιά της, η παλιά αφίσα ταινίας στην κρεβατοκάμαρα, που ήρθε από την υπαίθρια αγορά της Κωνσταντινούπολης, πίνακες, κρύσταλλα και αντίκες που προέρχονται από υπαίθριες αγορές της Τιφλίδας, της περιοχής Tver και της Ρίγας, χαρίζει στο διαμέρισμα ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Το διαμέρισμα κινείται προσεκτικά ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Είναι σύγχρονο με πολλά, αλλά αυστηρά επιλεγμένα, ρετρό στοιχεία που φωτογραφίζουν την κουλτούρα της Σοβιετικής Ένωσης.

Έργο: Architect’s apartment 
Αρχιτεκτονικό γραφείο: m2project
Αρχιτέκτων: Maksim Tikhonov
Εμβαδόν: 56 τ.μ.
Περιοχή: Μόσχα, Ρωσία
Φωτογράφος: Olga Melekestseva

designhome.gr