Ανάρμοστες ερωτήσεις που πρέπει ν’ αποφεύγονται σε μία μακροχρόνια σχέση


Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να βρίσκεται σε μία ασφαλή σχέση όπου υπάρχει...
επικοινωνία και κατανόηση.

Οι ερωτήσεις που επιλέγουμε καμιά φορά να θέσουμε στον σύντροφό μας πρέπει να γίνονται μέσα από περίσκεψη. Χρειάζεται επίσης υπομονή και κατανόηση στο γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το ιδανικό ρομαντικό πρότυπο.

Πόσο με αγαπάς;

Είναι μία ερώτηση φλέγουσας σημασίας στην καρδιά μίας γυναίκας. Για τους περισσότερους άνδρες μία συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι δύσκολο να ειπωθεί, ακόμη και στην περίπτωση που αγαπούν και επιθυμούν βαθιά μία γυναίκα. Αν ο άντρας σας ανήκει στην κατηγορία αυτή, μία ερώτηση τέτοιου περιεχομένου ίσως δημιουργήσει αμηχανία και αδιακρισία.

Τι θα θυσίαζες για χάρη μου;

Μη σκέφτεστε να του στερήσετε από τις αγαπημένες του ασχολίες. Η στέρηση πραγμάτων και ασχολιών που τον ευχαριστούν, σημαίνει για εκείνον έλλειψη της ελευθερίας του και ίσως αναθεωρήσει αν η σχέση αυτή αξίζει τις θυσίες του. Αντιθέτως θα εκτιμήσει το σεβασμό και την υποστήριξή σας στο να είναι ελεύθερα ο εαυτός του.

Αυτοϊκανοποιείσαι;

Η ύπαρξη μίας ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης δεν αναιρεί την ύπαρξη προσωπικών στιγμών. Είτε η απάντηση είναι θετική, είτε αρνητική, πρόκειται για μία άστοχη ερώτηση. Είναι καλό ο σύντροφός σας να αισθάνεται την άνεση να εξερευνά τις επιθυμίες και τον ερωτισμό του, πράγμα που θα ευνοήσει συνολικά τον δεσμό σας.

Οι γονείς σου θα μείνουν μαζί μας όταν παντρευτούμε;

Κάθε κουβέντα που αφορά τους γονείς του είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Η συνύπαρξη μίας συντροφικής σχέσης και οι οικογενειακές σχέσεις δεν πρέπει να συγκρούονται. Προσέξτε μην πληγώσετε τα συναισθήματά του. Αντίθετα, αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, τη σχέση σας να ωριμάσει και όλα τα πάρουν το δρόμο που πρέπει.

Είμαι καλύτερη από τις πρώην;

Η απάντηση σε μία ερώτηση του είδους αυτού είναι αυταπόδεικτη, από τη στιγμή που είναι μαζί σας. Οι συζητήσεις που ξεκινούν από την αγωνία της σύγκρισης δεν είναι ποτέ αρμόζουσες. Επίσης δεν αρμόζει εσείς να υποφέρετε από κάποιο σύνδρομο κατωτερότητας. Έχετε στο νου σας πως κάτι τέτοιο μοιάζει ανεξήγητο στον αγαπημένο σας.


Τι θα ήθελες ν’ αλλάξω επάνω μου;

Από τη στιγμή που βρίσκεται μαζί σας, σας έχει ήδη αποδειχθεί για την γυναίκα που είστε. Απαρνηθείτε τη δημιουργία επίπλαστων προβλημάτων που δημιουργούν εντάσεις και συσκοτίζουν το μέλλον ενός μακροχρόνιου δεσμού.

Εγώ ή ο Κολλητός σου;

Ο φίλος και η σύντροφος είναι δύο ξεχωριστές οντότητες στη ζωή του αγαπημένου σας, και οι δύο σημαντικές. Μην τον κάνετε να αισθάνεται ενοχικά σε σχέση με τους φίλους του και μην του δημιουργείτε διλήμματα. Κάθε δυνατότητα επιλογής είναι ανύπαρκτη.

Απόδειξέ μου «πόσο μ’ αγαπάς;»

Αν το σκεφθείτε ψύχραιμα μόνες σας, η παραπάνω ερώτηση δεν επιδέχεται απάντηση. Τι θα  ήταν δηλαδή εκείνο που θα αποδείκνυε την αγάπη του για εσάς; Να κάνει κάτι ριψοκίνδυνο; Αρκεί να είναι ένας σύντροφος πιστός, που νοιάζεται και ενδιαφέρεται για το μέλλον της σχέσης. Μη χάνετε το δάσος κοιτώντας το δέντρο.

Τι ξεχωριστό μου βρίσκεις;

Άντρες και γυναίκες δε διαθέτουν κοινές αναλυτικές ικανότητες. Η αγάπη του για εσάς προέρχεται από το ότι σας βρίσκει όμορφη, καλοσυνάτη, από το γεγονός ότι ταιριάζετε, τον κάνετε να αισθάνεται άνετα. Σας χρειάζονται παραπάνω λόγοι;

Αν εμείς χωρίσουμε, θα κάνεις άλλη σχέση;

Πρόκειται για μία αναπάντητη ερώτηση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Σίγουρα όμως μπορείτε να μην καταστρέφετε την ομορφιά και τον ρομαντισμό του παρόντος με ερωτήσεις τέτοιου είδους.

Θυμάσαι τι ημέρα ήταν όταν δώσαμε το πρώτο μας φιλί;

Είναι λιγότερο συχνό για τους άντρες να γιορτάζουν την κάθε πρώτη σας φορά: την πρώτη φορά που βγήκατε βόλτα, την πρώτη φορά που αγκαλιαστήκατε, την πρώτη φορά που φιληθήκατε. Να είστε ευγνώμων για τις μικρές του εκπλήξεις στην επέτειό σας.

Με πόσες γυναίκες έχεις κοιμηθεί;

Είναι ίσως μία ερώτηση που σπάνια θα μάθετε την πραγματική της απάντηση. Όλοι έχουν παρελθόν, όπως εκείνος, όπως και εσείς. Τι νόημα θα είχε να γινόταν ανάλογη ερώτηση σε εσάς;

Πάχυνα;

Ζητώντας από τον σύντροφό σας να προσδιορίσει το σώμα σας του δημιουργείτε μεγάλη αμηχανία. Αποφύγετε άκομψες στιγμές και αφήστε στην άκρη ερωτήσεις που αναζητούν την έγκρισή του.

Ποιος σου τηλεφώνησε; / Ποιος σου έστειλε μήνυμα;

Αν τρέφετε ανασφάλεια σε σχέση με το ποιος επικοινωνεί με τον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να τον βασανίζετε και φυσικά μην ψάχνετε τα μηνύματα και τηλεφωνήματά του υποκινούμενες από την καχυποψία. Μπορεί στο τηλεφώνημα να ήταν οποιοσδήποτε τυχαίος.


Τι έχεις στο μυαλό σου;

Αφήστε τον σύντροφό σας ν’ απολαμβάνει τις μοναχικές στιγμές αδράνειάς του. Μην παρεμβαίνετε όταν τον βλέπετε να είναι ξαπλωμένος και σιωπηρός, προφανώς αυτό χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή.

Παρατηρείς επάνω μου κάτι διαφορετικό;

Ο λόγος δε γίνεται για σημαντικές και εμφανείς αλλαγές. Μην βάζετε στον σύντροφό σας δύσκολους γρίφους, επειδή αλλάξατε χρώμα στο βερνίκι των νυχιών ή όταν καθαρίσατε τα μαλλιά σας από τις άκρες.

Γιατί δεν αλλάζεις επάγγελμα;

Παράγωγος ενός μακροχρόνιου και υγιούς δεσμού είναι η υποστήριξη και η ηθική ενίσχυση του συντρόφου στις αποφάσεις και τις επιλογές του. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Ερωτήσεις όπως η παραπάνω, ίσως οδηγήσουν τον σύντροφό σας στη αναθεώρηση της επιλογής όχι επαγγέλματος, αλλά ιδανικής συντρόφου.

Πώς κάνεις έτσι για ένα παιχνίδι;

Έστω ότι για πολλές γυναίκες το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι. Για τον άντρα σας είναι ωστόσο μία επιθυμία του, ένα πάθος του και αυτό οφείλει να είναι σεβαστό. Για εκείνον, όπως και για πολλούς άνδρες το ποδόσφαιρο σημαίνει αγώνας, νίκη, κατάκτηση και δικαιούνται να βιώνουν τη συγκίνησή τους απερίσπαστοι.

Είσαι ίδιος με τον πρώην μου!

Μην συγκρίνετε τον σύντροφό σας με παλαιότερους φίλους σας. Κάθε σας αναφορά σε έναν παλιό σας φίλο θα δίνει στον σύντροφό σας την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχετε ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση σας και έτσι θα αναπτύσσονται αισθήματα ζήλιας και αμηχανίας. Τακτικές αυτού του είδους υπονομεύουν μία μακροχρόνια σχέση.

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον μας;

Ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή, ίσως ακόμη να είναι πολύ νωρίς: μία ερώτηση τόσο έμμεση, που μοιάζει ύποπτη και χειριστική. Αφήστε τον χρόνο να ωριμάσει χωρίς βιασύνη και υπαινιγμούς. Ακόμη, σεβαστείτε την επιθυμία του να μη σας αποκαλύπτει πάντα τα σχέδιά του.

Πότε θα γνωρίσεις τους γονείς μου;

Είναι προτιμότερο ο ίδιος να αισθανθεί και να σας εκφράσει την επιθυμία του να γνωρίσει την οικογένειά σας. Κάτι τέτοιο δεν έχει προκαθορισμένη ημερομηνία, μπορεί να προκύψει σε εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Μη γίνεστε δεσποτική ασκώντας του πίεση για κάτι τέτοιο. Δείξτε του εμπιστοσύνη.

Και για το τέλος… αν τυχόν αποφασίσετε να χωρίσετε, άλλη μια ανάρμοστη ερώτηση…

Θέλεις να μείνουμε φίλοι;

Το να περιμένετε να ξεπεράσει και να θεραπευτεί από έναν χωρισμό και να μεταμορφωθείτε από σύντροφοι σε φίλοι, ίσως και ν’ αγγίζει τα όρια της παράνοιας.
flowmagazine.gr