Οι τέλειες τραγανές πατάτες

  • Παρασκευή, 2 Φεβρουάριος 2018 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Οι πατάτες σε κάθε τους μορφή, όπως και αν είναι μαγειρεμένες, αποτελούν το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Χιλιάδες συνταγές ανά το κόσμο για πατάτες, βραστές, ψητές, τηγανιτές, πουρέ, με διαφορετικά μπαχαρικά και τρόπους παρασκευής ανάλογα με τις γαστρονομικές προτιμήσεις κάθε λαού ανά το κόσμο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή  για πατάτες εξαιρετικά τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά επειδή τις προβράζουμε, πασπαλισμένες με διάφορα μυρωδικά για να απογειώσουν τη γεύση τους. Φτιάξτε τες και με τους 2 τρόπους που σας προτείνουμε στη συνταγή, δηλ. και τηγανιτές και στο φούρνο για να διαλέξετε ποια θα γίνει η αγαπημένη σας. 

Υλικά συνταγής

1 κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους με τη φλούδα τους
1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
1 κοφτό κ.γ. σκόνη πάπρικα απλή ή καπνιστή
1 κοφτό κ.γ. σκόνη κάρυ 
αλάτι ψιλό + 2 κ.σ. αλάτι χοντρό + φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα:
μπόλικο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το ψήσιμο:
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε και βουρτσίζετε πολύ καλά τις πατάτες, επειδή θα τις μαγειρέψετε και θα τις φάτε με τη φλούδα της. Στη συνέχεια τις βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει, προσθέτετε ψιλό αλάτι και τις βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην “σκάσει” η φλούδα τους.
Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε στο σουρωτήρι για 10 λ και μετά τις κόβετε κυδωνάτες και τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο φαρδύ σκεύος. Τις πασπαλίζετε με το θυμάρι ή τη ρίγανη, τη πάπρικα, το κάρυ, το χοντρό αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν καλά οι πατάτες με τα μυρωδικά. Οι πατάτες είναι έτοιμες για να τις τηγανίσετε ή να τις ψήσετε στο φούρνο, με εξ ίσου εξαιρετικό τραγανό αποτέλεσμα ως εξής: 
Για το τηγάνισμα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο λάδι, που να φτάνει στη μέση του σκεύους (ή σε φριτέζα) και το ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, προσθέτετε τις αρωματισμένες πατάτες και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια. 
Τις τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τις τηγανίζετε σε δόσεις για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε ζεστές.
Για το ψήσιμο: Έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς. Μαζί με το φούρνο προθερμαίνετε και ένα ταψί στο οποίο έχετε ρίξει το ελαιόλαδο, απλώνοντάς το να καλύψει το πυθμένα ώστε να κάψει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη τριμμένη φρυγανιά προσθέτετε τις αρωματισμένες πατάτες και ανακατεύετε καλά με τα χέρια να καλυφθούν οι πατάτες με τη φρυγανιά.
Βγάζετε το ταψί με το καυτό λάδι από το φούρνο, ρίχνετε μέσα τις πατάτες (με προσοχή γιατί θα “τσιτσιρίσουν” λίγο) και τις απλώνετε καλά. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε, ανακατεύοντάς τες ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για 50-55 λ ή μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνειά τους. Τις αφήνετε να στραγγίξουν για 10 λ σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε.

sintayes.gr