Tα παιδιά γνωρίζουν τις μάσκες το Φεβρουάριο - Πρωτοποριακό πρόγραμμα από τη Βικελαία

Στο πιλοτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα» συμμετέχει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Το πρόγραμμα σχεδίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και υλοποιείται μέσα από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), στο οποίο είναι μέλος και η Βικελαία. Πρόκειται για μια σειρά από θεματικές δράσεις για παιδιά ή σχολικές τάξεις, με διαφορετικό θέμα κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού. Τα παιδιά με τη βοήθεια της συντονίστριας του προγράμματος θα εξερευνήσουν τις μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς. Στο πρώτο μέρος της δράσης θα γνωρίσουν τις παραδόσεις, τους μύθους και τη συμβολική σημασία της μάσκας στον πολιτισμό, από τις πρωτόγονες μάσκες ως την Αρχαία Ελλάδα (μάσκες θεάτρου), τις βενετσιάνικες μάσκες κ.α

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και οι βιβλιοθήκες θα αναζητήσουν τι είναι ένα ποίημα. Θα επιχειρηθεί αναγνώριση ποιητών μέσα από τις λέξεις τους και θα γίνει αναζήτηση της σχέσης της ποίησης με τις άλλες τέχνες.

Ο Απρίλιος είναι εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ, που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη. Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα γίνει προσέγγιση στην ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού, κυρίως στις ηλικίες από οκτώ έως δώδεκα ετών.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, ως μέλος του ΔΕΒ, θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστρια προγράμματος-υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Φραγκάκη 2813409711 email: fragkaki-k@heraklion.gr