Το φεστιβάλ που απογείωσε την Κρητική κουζίνα είναι ξανά εδώ - Συνέντευξη με τη Λένα Ηγουμενάκη

  • Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 09:03
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός


H γευστική παράδοση της Κρήτης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού αποτελούν το σημείο αναφοράς του 6ου φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας που θα γίνει στις 11 Μαρτίου. Το φεστιβάλ είναι μοναδικό στο είδος του καθώς φέρει τη σφραγίδα της αυθεντικότητας από το διατροφικό πολιτισμό μας, με γεύσεις, μνήμες, συναισθήματα, αρώματα και φιλοξενία.

Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός και έχει βρει τη δική του μοναδική θέση στις καρδιές των Κρητικών επιστρέφει και φέτος με δεκάδες συμμετοχές από την Κρήτη αλλά και όλοι την Ελλάδα. Για την ιδέα αλλά και όσα διαδραματίζονται στην τελική ευθεία της διοργάνωσης του φεστιβάλ μίλησε στην cretewoman η Λένα Ηγουμενάκη, η υπεύθυνη για το φεστιβάλ και έφορος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστολιανών.


Κυρία Ηγουμενάκη, καταρχήν ευχόμαστε Καλή και δημιουργική χρονιά. Βρισκόμαστε στην αρχή του έτους και ήδη έχει ανακοινωθεί το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι ο θεσμός πηγαίνει καλά. Εξηγήστε λίγα πράγματα για το Φεστιβάλ και ποιος είναι ο σκοπός του.

 

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας ξεκίνησε το 2013 από τον Πολιτιστικό σύλλογο των Αποστόλων αλλά και τους όμορους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, που το στήριξαν από την αρχή, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές της Πεδιάδας, που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία.

Τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ βρήκε τον δρόμο του, διεύρυνε την εμβέλεια του και εξελίχθηκε σε ένα αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αθρόα συμμετοχή από όλη την Κρήτη.

Σήμερα όλοι μαζί υπερηφανευόμαστε, διότι δημιουργήσαμε ένα αξιοζήλευτο θεσμό στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητο, χωρίς κηδεμόνες, που αντλεί την δύναμη του από τους εθελοντές των συλλογικών φορέων, με κοινό όραμα την ανάδειξη και προβολή της αυθεντικής κρητικής κουζίνας και των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να αναδείξουμε τις γευστικές μνήμες και τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, κυρίως στα παιδιά μας , τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό μας και τις ρίζες του.

Η Κρήτη έχει μία παράδοση σε ιδιαίτερες γεύσεις. Αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό. Τι είναι αυτό που κατά την άποψή σας καθιστά την Κρητική Κουζίνα διαφορετική και ξεχωριστή έναντι των άλλων τρόπων μαγειρικής ανά την Ελλάδα;

H κουζίνα είναι πολιτισμός και ο κάθε τόπος έχει το δικό του γευστικό πολιτισμό, ήθη, έθιμα και πρώτες ύλες. Αυτό που κάνει ξεχωριστή την κουζίνα της Κρήτης είναι η απλότητα της, τα αγνά και φρέσκα υλικά και ο τρόπος παρασκευής τους. Οι αυθεντικές συνταγές, που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Κρήτης.

Δεν είναι τυχαίο που η Κρητική Κουζίνα έχει αναδειχθεί και αναγνωριστεί διεθνώς, δημιουργώντας το πρότυπο της κρητικής διατροφής.

Σε ποιους απευθύνεται το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, απευθύνεται σε Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Κρήτης, οι οποίοι έχουν διαγνώσει την αξία του διατροφικού πολιτισμού της περιοχής τους και προσπαθούν να την αναδείξουν και να την προβάλουν συλλογικά, χωρίς ιδιοτέλεια, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το κάλεσμα απευθύνεται όμως και προς όλους τους Κρητικούς, να τιμήσουν με την παρουσία τους το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το οποίο ερευνά και αντλεί στοιχεία και δύναμη από τους απλούς ανθρώπους του τόπου μας, τα ήθη τα έθιμα και την λαϊκή μας παράδοση.

Θα μπορούσε το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, να πάρει Πανελλήνια και γιατί όχι Παγκόσμια Διάσταση λειτουργώντας ως «γέφυρα επικοινωνίας για τους Απανταχού Κρήτες»;

Το Φεστιβάλ με την δύναμη των φορέων που το στηρίζουν, κάθε χρόνο, φιλοξενείται και φιλοξενεί ένα αντίστοιχο φορέα από την Ελληνική Περιφέρεια. Ευελπιστούμε στο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα για περισσότερες πρωτοβουλίες και συνέργειες. Σε κάθε περίπτωση το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην επικοινωνία, την αλληλοενημέρωση, την συνεργασία και την αδελφοποίηση με αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού αρκεί αυτοί να υπηρετούν τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς.

Η Κρητική Κουζίνα, εν κατακλείδι κυρία Ηγουμενάκη, είναι τρόπος παρασκευής ενός γεύματος ή τρόπος ζωής;

Η αυθεντική Κρητική Κουζίνα είναι η φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια, είναι ο τρόπος ζωής, είναι τα συναισθήματα, είναι οι μνήμες μα πάνω από όλα είναι η αγάπη και η φροντίδα, που βάζεις για να παρασκευάσεις το καθημερινό φαγητό για την οικογένεια και τους φίλους σου.