Συμβουλές για μια μητέρα που θηλάζει δημοσίως

  • Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 17:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Οικογένεια

Οι μανούλες που θηλάζουν και τα μωρά τους, δεν χρειάζεται να «κλείνονται» στο σπίτι. Ξέρετε, έχουν την επιθυμία και το δικαίωμα να απολαύσουν τα ίδια πράγματα, τις ίδιες δραστηριότητες και με εσάς.

Ναι, με εσάς που στη θέα μιας γυναίκας που θηλάζει, νιώθετε, τουλάχιστον, περίεργα και άβολα. Οι μανούλες που θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, απλά ταΐζουν το παιδί τους. Δεν γίνεται να κλείνονται στο σπίτι, ούτε να αφήνουν νηστικό το μωρό τους. Επίσης, δε μπορεί να τους επιβάλλει κάποιος για μία σύντομη βόλτα, να κουβαλάνε ένα σωρό συμπράγκαλα, λες και θα πάνε ταξίδι, προκειμένου να ταΐσουν το μωρό.

Επειδή, όμως, ο δημόσιος θηλασμός φαίνεται να αποτελεί ταμπού, πολλές μαμάδες αισθάνονται άβολα, όταν θα πρέπει να θηλάσουν το μωρό σε δημόσιο χώρο, αφού σκέφτονται πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι που θα τις δουν, τι θα σκεφτούν… Σας έχουμε, λοιπόν, κάποια tips και πράγματα για να γίνει που εύκολα ο θηλασμός σε εξωτερικό χώρο.

 

Να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας
Από το 2014 ισχύει ο νόμος για την προστασία της μητρότητας, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα, στην προστασία του θηλασμού, σε δημόσιο χώρο. Με το νόμο αυτό, ενισχύεται η προαγωγή του μητρικού θηλασμού, ενώ προβλέπονται χώροι θηλασμού σε δημόσια μέρη, τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κάντε πρόβες στον καθρέφτη του σπιτιού σας
Αν σας αγχώνει η ιδέα για το πώς θα θηλάσετε, ώστε να μη φανεί κάτι παραπάνω, που θα φανεί προκλητικό στα μάτια κάποιου ξένου, μπορείτε να κάνετε πρόβες στον καθρέφτη του σπιτιού. Δοκιμάστε διάφορες θέσεις και τρόπους, που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα, αλλά και να βολεύει τόσο εσάς όσο και το μωρό, κατά το θηλασμό.

Επιλέξτε ρούχα που θα νιώθετε άνετα
Όταν θα βγείτε έξω, επιλέξτε ρούχα άνετα και εύχρηστα για το θηλασμό. Προτιμήστε πουκάμισο ή μπλούζα με κουμπιά, και όχι κάποιο t shirt ή άλλο ρούχο, που δεν θα σας εξυπηρετήσει. Το ίδιο ισχύει και με το σουτιέν. Τα σουτιέν θηλασμού, εννοείται ότι βοηθούν στην περίσταση.

Χρησιμοποιείστε μάρσιππο
Αν το μωρό είναι μικρό και μπαίνει στο μάρσιππο, είναι η καλύτερη επιλογή.

Επιλέξτε τον κατάλληλο χώρο
Οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι, όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για θηλασμό. Αν, όμως, βρίσκεστε για παράδειγμα σε ένα καφέ, όπου δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, προτιμήστε να πάτε στα πίσω τραπέζια ή εκεί που έχει λιγότερο κόσμο. Και εσείς να είστε άνετες, αλλά και το μωρό να έχει περισσότερη ησυχία.

Χρησιμοποιείστε μία κουβερτούλα
Οι περισσότερες μανούλες έχουν μαζί τους μία μικρή fleece κουβερτούλα ή κάποια πάνα ή ακόμη και μία εσάρπα δική τους, όπου καλύπτονται όταν θηλάζουν. Μην κουκουλώσετε όλο το μωρό. Ρίξτε την πάνω σας, ώστε να είστε να καλύπτεστε

Χαμογελάστε
Αν δείτε περίεργα βλέμματα να σας κοιτούν, εσείς χαρίστε τους απλόχερα ένα χαμόγελο. Αυτό της μαμά, που ταΐζει το μωράκι της. Και τίποτε, παραπάνω.

 

Πηγή: mothersblog