Oκτώ επιστημονικοί λόγοι για να γελάμε κάθε μέρα

  • Κυριακή, 28 Ιανουάριος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ κάποτε είπε: «Το γέλιο είναι το πιο φθηνό και...
αποτελεσματικό φάρμακο για όλες τις παθήσεις” . Με τα χρόνια, οι ερευνητές πιστοποιούν τα σοφά λόγια του σε μια σειρά από ιατρικές παθήσεις.

Οι μελέτες που διερευνούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα του γέλιου είναι αρκετές αλλά τα συμπεράσματά τους είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, αν κάποιος δει συνδιαστικά τα αποτελέσματά τους θα τα βρει πολύ ενδιαφέροντα.

Παρακάτω θα διαβάσεις λοιπόν τα αποτελέσματα μελετών που έχουν εμβαθύνει λίγο περισσότερο στις θεραπευτικές δυνάμεις γέλιου.

1. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μία ημέρα.

2. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι όποιος δεν γελάει ποτέ ή γελάει σπάνια έχει 21% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνον που γελάει καθημερινά.

3. Ομοίως, αυτοί που γελούν σπάνια ή καθόλου έχουν 60% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Μια “θεραπεία γέλιου” θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη, εύκολη και οικονομικά πιο αποδοτική σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία, και η ποιότητα του ύπνου στους ηλικιωμένους.
5. Τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι όταν κάποιος παρακολουθεί μια κωμωδία π.χ. στην τηλεόραση βελτιώνεται σημαντικά η ανθεκτική υπέρταση η οποία επιστρέφει στις προηγούμενες τιμές της έπειτα από 24 ώρες.
6. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.
7. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.
8. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.
shape.gr