Φυσική ομορφιά και ιστορία συναντιούνται στο Μελιδόνι - Τιμούν το ολοκαύτωμα του σπηλαίου

  • Σάββατο, 27 Ιανουάριος 2018 07:57
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 194ης επετείου του ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.Το Σπήλαιο Μελιδονίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα ύψωμα στο χωριό Μελιδόνι, είναι γνωστό για την ιστορικότητά του, καθώς στο χώρο του βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Τούρκους, 370 γυναικόπαιδα τον Ιανουάριο του 1824, αφού οι Τούρκοι τους πολιόρκησαν από το Σεπτέμβριο του 1823.

Επιπλέον, μετά από ανασκαφές έγινε γνωστό ότι το Σπήλαιο λειτούργησε ως χώρος λατρείας από την πρώιμη Μινωική Εποχή έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Σήμερα, τα Σπήλαιο έχει γίνει εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες, με τα έργα που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του, όπου εκτός από ένα εύχρηστο και ενταγμένο στο χώρο μονοπάτι, υπάρχει και ειδικός ψυχρός φωτισμός ώστε να υπάρχει το αναγκαίο φως που αναδεικνύει τη μοναδική ομορφιά του Σπηλαίου, χωρίς να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του και να διαταράσσει το περιβάλλον του.

 Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Δημοτική Κοινότητα, η Ενορία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Α.Ο. «ΤΑΛΟΣ» Μελιδονίου.

Πρόγραμμα

08:00: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου παρά του Σπηλαίου.

11:00: Προσέλευση Επισήμων.

11:15: Επιμνημόσυνη Δέηση – Κατάθεση Στεφάνων.

11:25: Χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου

11:30: Ομιλία για το Ολοκαύτωμα του Μελιδονίου από την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Αλεξανδρίδου, διευθύντρια Γυμνασίου Περάματος.

12:00: Τερματισμός «Μελιδόνιου Δρόμου». Συμμετέχουν ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και ο Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου με μια φυσιολατρική διαδρομή.

12:30: Γεύμα στην Αποθήκη Πολιτισμού Μελιδονίου – Απονομή Αναμνηστικών Επάθλων Μελιδόνιου Δρόμου.