Tρόποι για να ελέγξεις τα νεύρα σου

  • Σάββατο, 27 Ιανουάριος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Το να μάθεις να ελέγχεις τα νεύρα σου είναι πολλές φορές σωτήριο. Εάν δεν το κάνεις, τα νεύρα μπορεί να σε...οδηγήσουν σε συμπεριφορές που σε εκθέτουν, χαλάνε την εικόνα σου και μπορεί να καταστρέψουν μόνιμα τις σχέσεις με τους γύρω σου.

Δεν θέλει και πολύ για να καταστραφεί μια σχέση – μια λάθος κουβέντα, σωματική επίθεση, αντικείμενα που εκσφενδονίζονται στον αέρα και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Προτού οδηγηθείς σε τέτοιες αντιδράσεις που μπορεί να τις πληρώνεις για πάντα, σκέψου εναλλακτικές που μπορούν να μειώσουν την ένταση που αισθάνεσαι και να αλλάξουν τη διάθεσή σου. Μπορεί να μην αλλάξουν το πρόβλημα που σε νευρίασε, αλλά θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και να σκεφτείς πιο ψύχραιμα την αντίδρασή σου.

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις που μας είναι απλά αδύνατο να ελέγξουμε τα νεύρα μας. Η αίσθηση ότι είναι αδύνατο, να ξέρετε ότι είναι ψευδαίσθηση. Είναι μια χαρά εφικτό. Δείτε ποια από τις ακόλουθες συμβουλές μπορεί να φανεί χρήσιμη ή εφαρμόσιμη από εσάς.


Τη στιγμή που τα νεύρα «χτυπάνε κόκκινο» ξάπλωσε. Όπου κι αν είσαι, ξάπλωσε. Ναι, μπορεί να σου φαίνεται αστεία συμβουλή, είναι όμως μια χαρά αποτελεσματική. Τη στιγμή που θα ξαπλώσεις, μειώνεται αυτόματα η ένταση. Αν παρατηρήσεις τη στιγμή που νευριάζεις, τείνεις να πετάγεσαι από την καρέκλα σου, με πρόθεση πιθανώς να επιτεθείς. ΟΙ παλμοί ανεβαίνουν και το σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση προτού αποφασίσει την αντίδραση μάχης ή φυγής. Ξαπλώνοντας, πέφτουν οι παλμοί και αυτόματα ηρεμούμε.
Απομακρύνσου από την πηγή του θυμού. Ο πιο εύκολος τρόπος να ελέγξουμε την αντίδρασή μας είναι να απομακρυνθούμε.
Πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το δέκα προτού μιλήσεις. Κλασική και διαχρονική συμβουλή.
Πήγαινε βόλτα. Βγες να περπατήσεις στο τετράγωνο, πήγαινε σε ένα κοντινό πάρκο, οδήγησε μέχρι το βουνό. Και μόνο η βόλτα και η αίσθηση φυγής θα σε ενδυναμώσει.
Πάρε τηλέφωνο κάποιο φίλο σου και συζητήστε αυτό που σε νευρίασε. Θα δεις ότι και μόνο που θα τα πεις, θα σε ανακουφίσει. Συν ότι μπορείς να το διακωμωδήσεις μαζί του και να γελάσετε ή να σου πει κάποια χρήσιμη συμβουλή. Αν είσαι βέβαια σε κατάσταση να ακούσεις.


Δώσε ευχαρίστηση στον εαυτό σου. Φάε μια σοκολάτα, βάλε την αγαπημένη σου μουσική, δες ένα αστείο βιντεάκι στο You Tube.
Βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε σαν τρελός!
Κάνε κάτι δημιουργικό, κάτι που να σε ευχαριστεί και θα απαιτήσει όλη σου την προσοχή και το χρόνο. Αυτό θα πάρει την έντασή σου.
Τραγούδησε δυνατά, άσχημα και χωρίς ρυθμό! Προτού να το καταλάβεις θα γελάς και ο ίδιος με τον ήχο της φωνής σου!
Δες παλιές φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις θα σε κάνουν να χαλαρώσεις ή να γελάσεις.
Βγες για ψώνια! Και μόνο το να δοκιμάσεις ρούχα αν δεν έχεις λεφτά να τα αγοράσεις, θα σου ευχαρίστηση!
Βάλε να δεις μια χαλαρωτική ταινία. Ταινία κινουμένων σχεδίων, κωμωδία, ρομαντική κομεντί, οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μυαλό σου να φύγει από το πρόβλημα.
Αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς. Και έναν άσχετο αν βρεις, πάλι θα επιδράσει η αγκαλιά κατευναστικά.
Γράψε μια λίστα με πράγματα που εκτιμάς και που έχεις στη ζωή σου. Αν κάτσεις και το σκεφτείς θα δεις πως η κατάσταση δεν είναι και τόσο δραματική.
Τέλος, θυμήσου ότι τα νεύρα, όπως και κάθε συναίσθημα, είναι προσωρινό. Θα περάσει και αυτό και όλα θα γίνουν καλύτερα!
flowmagazine.gr