Ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας

  • Παρασκευή, 26 Ιανουάριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Υπέροχο ριζότο με κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά σίγουρα θα σας αποζημειώσει με τη γεύση του. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τα κεφτεδάκια που σας περίσσεψαν από τη προηγούμενη ημέρα και να φτιάξετε ένα φρέσκο φανταστικό φαγητό.

Υλικά συνταγής

1 δόση κεφτεδάκια 
Για τη σάλτσα:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
Για το ριζότο:
3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας + 2 φλ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Arborio ή καρολίνα
3/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1/3 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση συνταγής

Για τα κεφτεδάκια: Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια . Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και να “θωρακιστούν” καλά απ΄όλες τις πλευρές  και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι  για  2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλατοπίπερο, 3/4 φλ. νερό και τα κεφτεδάκια και τα βράζετε μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα σχεδόν με το λαδάκι της. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια από τη κατσαρόλα (χωρίς τη σάλτσα που την αφήνετε στη κατσαρόλα) και τα αφήνετε σε πιατέλα. 
Για το ριζότο: Προσθέτετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα το ζωμό κότας και 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 6-7 λ. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λ. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 1 ακόμα λ.
Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 1-2 λ διαρκώς μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε το 1/3 φλ. τσαγιού μείγματος σάλτσας από τη κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο ζωμό ντομάτας, βάζοντας κάθε φορά 1/3 φλ. και περιμένοντας μέχρι να απορροφηθεί. Δοκιμάζετε το αλάτι και συμπληρώνετε ή μη αναλόγως. 
Προσθέτετε τη μισή παρμεζάνα και τα κεφτεδάκια και τα αφήνετε για 2 λ ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ζεσταθούν. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού.

[*] Προαιρετικά μπορείτε να φτιάξετε τη μισή ή τα 3/4 της δόσης και όχι ολόκληρη τη δόση για  λιγότερα κεφτεδάκια μαζί με το ριζότο. 

sintayes.gr