Σοκολάτα, καραμέλα, αμύγδαλο, μπισκότο - Οκτώ συνταγές για τα πιο απολαυστικά χειμωνιάτικα ροφήματα

  • Παρασκευή, 26 Ιανουάριος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Καλό το τσάι και ο καφές, αλλά για τα χειμωνιάτικα απογεύματα που η θερμοκρασία πέφτει ακόμα περισσότερο κι εσύ θες κάτι διαφορετικό, βρήκαμε μερικά από τα πιο απολαυστικά ροφήματα για να πειραματιστείς!

1. Λευκή σοκολάτα με γεύση αμύγδαλο

Υλικά (για 1 μερίδα)

1 φλιτζάνι φρέσκο, πλήρες γάλα
1/4 φλιτζανιού κομματάκια λευκής σοκολάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Μισή πρέζα αλάτι
Μισό κουταλάκι του γλυκού σιρόπι με γεύση αμύγδαλο
Και για το στόλισμα… σαντιγί και σταγόνες λευκής σοκολάτας
Ψιλοκομμένα λευκά αμύγδαλα

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα, αναμίξτε το γάλα, την σοκολάτα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και ν’ αρχίσει να σιγοβράζει. Προσέξτε να μην ξεχαστείτε μέχρι το ρόφημα να βράσει γιατί η σοκολάτα και το γάλα θα καούν. Μόλις το μίγμα σιγοβράσει, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το σιρόπι αμυγδάλου. Σερβίρετε στα ποτήρια, γαρνίρετε και απολαύστε!

*Αν δεν είστε λάτρης του αμυγδάλου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποια άλλη γεύση.

2. Όταν το φυστικοβούτυρο συνάντησε τη σοκολάτα…

Υλικά (για 1 μερίδα)

1 φλιτζάνι γάλα

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο

½ φλιτζάνι mashmellows (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει κανονικά, προσθέστε την σοκολάτα. Έπειτα, ανακατέψτε συνεχώς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς. Στη συνέχεια, προσθέτετε το φυστικοβούτυρο μέχρι ν’ αναμιχθεί εντελώς με την σοκολάτα και ανακατεύετε έως ότου το μίγμα γίνει εντελώς λείο . Προαιρετικά, και για έξτρα… γλύκα γαρνίρετε με mashmellows.

 

3. Για… μεγάλες γλύκες ζεστή Nutella

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας Nutella

1 φλιτζάνι γάλα

Και για το γαρνίρισμα…

Σαντιγί

Σιρόπι σοκολάτας

Σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τη Nutella και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σερβίρετε αμέσως για να μην χαθεί η γεύση της στη σοκολάτα. Προαιρετικά γαρνίρετε με σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας ή «σταγόνες» σοκολάτας.

4. Μεθυσμένο κακάο

Υλικά (για 4 έως 6 μερίδες)

1/3 του φλιτζανιού κακάο

¾ του φλιτζανιού ζάχαρη

3 ½ φλιτζάνια γάλα

Μία πρέζα αλάτι

170 γραμμάρια ουίσκι

Και αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας σαντιγί…

Υλικά

½ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη

1 βανίλια σε σκόνη

Κανέλα ή κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό σκεύος ανακατέψτε το γάλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και κρεμώδες. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το ουίσκι. Σε ένα ξεχωριστό μπολ «χτυπήστε» την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι η κρέμα να γίνει πιο στιφή και στερεή.

Σερβίρετε σε τέσσερις ή έξι κούπες, βάζοντας από πάνω την σπιτική σαντιγί σας.

 

5. Η καραμέλα στο ποτήρι σας!

Υλικά

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

4 ½ φλιτζάνια γάλα

225 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος κομμένη σε μικρά κομματάκια

55 γραμμάρια πικρή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Μία πρέζα αλάτι

Σαντιγί

Σιρόπι καραμέλας

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μίγμα. Στη συνέχεια, αφήστε μία μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί και, μόλις είναι αρκετά ζεστή, προσθέστε τη ζάχαρη και αρχίστε ν’ ανακατεύετε, χωρίς να σταματάτε ούτε δευτερόλεπτο για να μην «κολλήσει», μέχρι ν’ αποκτήσει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

Ενώ συνεχίζετε ν’ ανακατεύετε, αρχίστε να ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα και δυναμώστε τη φωτιά. Τότε, η ζάχαρη θα σχηματίζει μικρά κομμάτια καραμέλας. Μόλις το γάλα ζεσταθεί αρκετά, η καραμέλα θα λιώσει και θα είναι πια ένα λείο μίγμα.

Μόλις δείτε ότι το γάλα αρχίζει να σιγοβράζει, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέστε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε την καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Στο τέλος, προσθέστε μία πρέζα αλάτι, που θ’ αναδείξει τη γεύση της.

Γαρνίρετε με σαντιγί και σιρόπι καραμέλας για ένα ακόμα πιο… καραμελένιο αποτέλεσμα. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να κρατήσετε το υπόλοιπο μίγμα στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία εβδομάδα και να το ξαναζεστάνετε όταν θελήσετε να το απολαύσετε.

6. Ζεστό, λαχταριστό κρασί

Υλικά

1 λίτρο κόκκινο, ξηρό κρασί

2 στικ κανέλας

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 φλούδα από πορτοκάλι

1φλούδα από λεμόνι

2-4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, τις φλούδες και το γαρύφαλλο σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το μίγμα να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. Έπειτρα, προσθέστε τα δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και μόλις διαλυθεί, δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται να ρίξετε και την υπόλοιπη.

Χωρίς να δυναμώσετε τη φωτιά, αφήστε το μίγμα να ζεσταθεί για είκοσι περίπου λεπτά, μέχρι οι μυρωδιές ν’ ανακατευτούν. Στο τέλος, σερβίρετε και απολαύστε την πιο πρωτότυπη, χειμωνιάτικη εκδοχή του κρασιού, που θα σας ζεστάνει. Εξάλλου, γι’ αυτό συνηθίζεται και στις βόρειες χώρες!

7. Το τσάι… αλλιώς (με τζίντζερ και κάρδαμο)

Υλικά

2 στικ κανέλας

4 μερίδες (φακελάκια) πράσινο τσάι

Μισό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ

Μισό κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

4 σπόρους από κάρδαμο λιωμένους

2 κουταλιές της σούπας μέλι

4 φλιτζάνια βραστό νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε την κανέλα, το τσάι, το ξύσμα από λεμόνι και το κάρδαμο. Στο τέλος, προσθέστε το βραστό νερό και καλύψτε το μπολ για να «δέσουν» τα υλικά, τουλάχιστον για πέντε λεπτά. Έπειτα, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί μέσα στο μίγμα. Στη συνέχεια, περάστε το από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσει το κομμάτια από τζίντζερ και το κάρδαμο και σερβίρετε.  Το ιδανικό ρόφημα για τους λάτρεις του τσαγιού!

 

8. Δυναμωτικό ρόφημα μπισκότου

Υλικά:

1 πακέτο πτι μπερ
1 λίτρο γάλα (4 κούπες)
480 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες)
4 κ.σ. κονιάκ
8 κ.γ. κακάο σκόνη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να κάψει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει. Συμπληρώνετε με το κακάο και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Τελευταίο προσθέτετε το κονιάκ.
Πριν το σερβίρετε, ζεσταίνετε ξανά όλο το μίγμα. Γεμίζετε γυάλινα ποτήρια του κονιάκ με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζετε με τριμμένο μπισκότο.

mama365.gr