Απώλεια μυϊκής μάζας: Πώς συνδέεται με τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό

  • Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2018 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η απώλεια της μυϊκής μάζας αρχίζει στην ηλικία των 40. Υπολογίζεται ότι χάνουμε 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο μετά τα 50.

Η σαρκοπενία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, να επιβραδύνει το βασικό μεταβολισμό και να μειώσει την ποιότητα ζωής.

Δεν είναι γνωστό που οφείλεται η απώλεια της μυϊκής μάζας με την αύξηση της ηλικίας, οι επιστήμονες εικάζουν ωστόσο ότι στη διαδικασία εμπλέκονται τα χρόνια αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Örebro της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας, έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα σχετίζονται με την απώλεια μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές έδειξαν πώς η CRP επηρεάζει το μέγεθος των μυϊκών κυττάρων μέσω της επίδρασής τους στη σύνθεση των πρωτεϊνών των μυϊκών κυττάρων, δηλαδή στη δημιουργία νέων πρωτεϊνών που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα ζωντανά κύτταρα.

«Θέλαμε να εξετάσουμε τη συσχέτιση μεταξύ της CRP, ενός δείκτη φλεγμονής και της μυϊκής μάζας σε ηλικιωμένους», σημειώνει ο Fawzi Kadi, καθηγητής Φυσιολογίας και Αθλητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Örebro.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μετριέται στο αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης τόσο για τη χρόνια φλεγμονή όσο και για τη μόλυνση μέσα στο σώμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 118 γυναίκες ηλικίας 65 έως 70 ετών, έδειξαν συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων CRP στο αίμα και χαμηλότερης μυϊκής μάζας.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η CRP επηρεάζει την κυκλοφορία των μυϊκών κυττάρων και τη λειτουργία τους εκθέτοντας, σε εργαστηριακό περιβάλλον, απομονωμένα μυϊκά κύτταρα στην CRP.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ των αυξημένων τιμών CRP και της μειωμένης μυϊκής μάζας. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των δύο», είπε ο Fawzi Kadi. Και πρόσθεσε: «Οι μύες είναι οι κύριες πρωτεϊνικές αποθήκες μας. Είδαμε ότι η CRP παρεμβαίνει στη σύνθεση πρωτεϊνών στα μυϊκά κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια μυϊκής μάζας».

onmed.gr