Ο Εγωισμός τρέφει τη μοναξιά και την απομόνωση!

  • Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 19:18
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μέσα του έναν εγωιστικό ανθρωπάκο, ο οποίος παλεύει να βγει στην επιφάνεια και να κυριαρχήσει. Ο άνθρωπος εγωιστής όταν αντιληφθεί ότι ο εγωισμός του τον απομονώνει με αποτέλεσμα να χάσει οικογένεια, φίλους και συναδέλφους και να μείνει μόνος του, καλλιεργεί σταδιακά τις αντιστάσεις του ενάντια στην εγωιστική του στάση για να την νικήσει και να την τιθασεύσει.

Κρίνει με την δύναμη της αυτογνωσίας και θέτει το ερώτημα, εάν θέλει να ζήσει μόνος του με τον εγωιστή εαυτό του ή χωρίς τον εγωιστή εαυτό και δίπλα στους συνανθρώπους του.

Κρίνουμε με την δύναμη της αυτογνωσίας. Επιλέγουμε ποια στάση ζωής θέλουμε να κρατήσουμε. Συχνά συγχέομε στη σκέψη μας και στις συζητήσεις μας έννοιες όπως εγωκεντρικός και εγωιστής. Εγωκεντρικός είναι αυτός που μαθαίνει να γνωρίζει τον κόσμο βάσει της δικής του συνείδησης και γύρω από τον εαυτό του. Κρίνει, συγκρίνει τα πράγματα με γνώμονα το προσωπικό του καλό, το δικό του συμφέρον  ή τα δικά του ενδιαφέροντα. Τυφλώνεται από εγωπάθεια και δεν μπορεί να δει την διαφορετικότητα του άλλου. Συχνά ακροβατούμε σε άκρα. Αγαπάμε τον εαυτό μας ή τον μισούμε. Είμαστε νάρκισσοι ή καταθλιπτικοί.

Εάν καλλιεργήσουμε μέσα μας υγιή συναισθήματα αγάπης και αλτρουισμού τότε ισορροπεί μέσα μας ο εγωισμός, ο εγωκεντρισμός, ο ναρκισσισμός αλλά και η κατάθλιψη.  Όταν πορευόμαστε στη ζωή με την σκέψη ότι ο διπλανός μας αλλά και ακόμα ο υποτιθέμενος εχθρός μας, είναι προεκτάσεις του εαυτού μας ή αυτού που θα μπορούσε να γίνει ο εαυτός μας νιώθουμε συναισθήματα συμπόνιας και αγάπης. Μια βαθιά και ανεξάντλητη αγάπη που συνεχώς πολλαπλασιάζεται.

Η συμπόνια είναι ψυχική εκείνη κατάσταση που μας εξυψώνει ως ανθρώπους και μας βγάζει από τα στενά όρια του δικού μας εαυτού και ικανούς να μπούμε στη θέση των άλλων για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε την στάση τους και τα συναισθήματά τους.

Ρέει ικανοποίηση και πληρότητα όταν μπορείς να γεύεσαι την χαρά από τις δημιουργίες και επιτυχίες των άλλων σαν να είναι δικές σου γιατί τις νιώθεις σαν δικές σου. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά πηγαία και βαθιά ανάγκη μιας συνύπαρξης και συνεργασίας. Πορευόμαστε στο μονοπάτι για ν’ ανακαλύψουμε το φως με την δύναμη της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συναδελφικότητας.

Η αγάπη είναι η δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους. Κάθε εγωιστική και ναρκισσιστική συμπεριφορά υποχωρεί μπροστά στην δύναμη της αγάπης. Ο εγωιστής και ο νάρκισσος άνθρωπος κρύβει μέσα του μοναξιά και αδυναμία.

Κ.Α.