Γιατί μετά το φαγητό θέλουμε γλυκό; Πως θα κόψουμε αυτή τη λιγούρα;

Γλυκό μετά το φαγητό… Γιατί ο οργανισμός μας το έχει “ανάγκη”; Ή μήπως τελικά δεν το έχει και τόση ανάγκη και όλα είναι στο μυαλό μας; Αν αγαπάς τα γλυκά σίγουρα έχεις αναρωτηθεί.

Κι ενώ έχεις φάει μέχρι να “σκάσεις” πάντα υπάρχει λίγος χώρος για γλυκό. Κι εκεί που νομίζεις πως δεν αντέχεις άλλο, έχεις σοκολατόπιτα στο ψυγείο. Είναι δυνατόν να μην τη φας; Θα τη φας και μετά δεν θα μπορείς να σηκωθείς απ’ τον καναπέ.

Αλήθεια γιατί αυτή η λιγούρα; Γιατί θέλουμε γλυκό μετά το φαγητό;

Οι περισσότερες επιθυμίες μας προκαλούνται από συναισθήματα, συνέπειες ή τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Έτσι, αφού φας ένα ικανοποιητικό πιάτο με ψάρι και λαχανικά, λιγουρεύεσαι εκείνο το σουφλέ σοκολάτας που πάντα είχε έτοιμο η μαμά μετά το μεσημεριανό.

Ή ίσως περνάς απ’ το ζαχαροπλαστείο της γειτονίας σου όπως κάθε φορά που τρως στο γωνιακό burgerάδικο.

Απ΄την άλλη ίσως δεν έφαγες πολύ όλη μέρα και κυρίως αυτά που έφαγες δεν είχαν πρωτεΐνες ή λίπη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι που προκαλούν κορεσμό, επομένως η έλλειψή τους κάνει τον οργανισμό να ζητά τη “δόση” για γλυκό μετά από φαγητό.

Πώς θα “ξεγελάσεις” τον εαυτό σου ώστε να μη θέλει γλυκό μετά το φαγητό;

Αν τα συναισθήματά σου είναι ο βασικός ένοχος για το γλυκό μετά το φαγητό, μόλις τελειώσεις το γεύμα σου ρώτα τον εαυτό σου τι νιώθει κι αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Μπορεί για παράδειγμα μετά το φαγητό να καλέσεις μια φίλη να πείτε τα νέα σας ή ν’ ανάψεις μερικά κεράκια στο σπίτι και να φτιάξεις ατμόσφαιρα και να ξεχάσεις την “ανάγκη” σου για γλυκό.

Αν η συνήθεια ευθύνεται για όλα, ξεγέλασε τον εαυτό σου τρώγοντας αντί για γλυκό κάτι που δεν έχει ζάχαρη αλλά είναι νόστιμο, όπως μια κουταλιά φυστικοβούτυρο.

Κι όσον αφορά τις ελλείψεις στα θρεπτικά συστατικά, φρόντισε τα γεύματά σου να έχουν πρωτεΐνες (ψάρια, αυγά ή φασόλια) και καλά λιπαρά (λάδι, αβοκάντο, καρύδια)! Με αυτά τα trick μπορείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου και το μυαλό σου και ν’ αφήσεις αυτό το λαχταριστό σουφλέ για μια άλλη φορά!

Το ‘χεις! Πιστεύουμε σε σένα. Τα λέμε για να τ’ ακούσουμε κι εμείς που είμαστε γλυκατζούδες!

 

Πηγή: ipop