Δυσκοιλιότητα: Ποιες τροφές να αποφεύγετε;

Δείτε ποιες είναι οι έξι τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
 

1. Γαλακτοκομικά:
 Τα πολλά λιπαρά και οι λιγοστές φυτικές ίνες που παρέχουν ευνοούν τη δυσκοιλιότητα. Τα μόνα γαλακτοκομικά που επιτρέπονται είναι όσα περιέχουν προβιοτικά, καθώς διευκολύνουν την πέψη κι έτσι βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

2. Πρόχειρο φαγητό: 
Πέρα από τις πολλές θερμίδες που παρέχει, είναι εξαιρετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, αναφέρει το onmed.gr.

3. Τηγανητά: 
Τα τηγανητά φαγητά μάς φορτώνουν με ανθυγιεινά λιπαρά και είναι εξαιρετικά δύσπεπτα. Οι δύο αυτοί παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου δυσκοιλιότητας.
4. Αυγά: 
Είναι εξαιρετικά θρεπτικά και παρέχουν πληθώρα βιταμινών, ωστόσο είναι φτωχά σε φυτικές ίνες. Καλό είναι να συνδυάζονται με κάποιο λαχανικό (π.χ. ομελέτα με σπανάκι και ντομάτα) ή με κάποιο προϊόν ολικής άλεσης ώστε να μην επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

5. Κόκκινο κρέας:
 Μια μπριζόλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, θα πρέπει όμως να συνδυάζεται με κάποιο λαχανικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ώστε το γεύμα να είναι πιο ισορροπημένο αλλά και πιο εύπεπτο.

6. Γλυκά:
 Τα ντόνατς, οι σοκολάτες και οι τούρτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη και μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, επομένως μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

 

Πηγή: eirinika