Μυστικά για να είσαι καλά ψυχή τε και σώματι

  • Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 20:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Το γρήγορο πρωινό, η γυμναστική που κάνει θραύση, οι βιταμίνες που αξίζουν τον κόπο και η δίαιτα που θα δοκιμάσουμε. Στην αρχή κάθε χρονιάς υποσχόμαστε να αλλάξουμε συνήθειες, για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή φόρμα!

 

Συμπληρώματα με μέτρο

Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα; Όχι ακριβώς, αφού οι ειδικοί εξηγούν ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Όπως επισημαίνουν, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά όταν είναι στοχευμένα, ενώ κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες. Μπορεί η εχινάκεια και η βιταμίνη C να συνιστούν καλή προετοιμασία για όλους πριν χτυπήσουν οι ιώσεις, αλλά στα 25 μια γυναίκα έχει περισσότερη ανάγκη από σίδηρο και ασβέστιο. Στα 35 χρειάζεται ενίσχυση ενέργειας, οπότε ο συνδυασμός πολυβιταμινών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικός, με ορισμένες προσθήκες ανά περίπτωση – αν, για παράδειγμα, χρειάζεται επιπλέον αποτοξίνωση. Όσο για τα 45+, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι παραπάνω από αναγκαία, συν τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα για την καρδιά, αλλά και μια σειρά από βιταμίνες για μίνι διαστήματα, που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης. Σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας είναι ένας: όχι υπερβολικές δόσεις από οτιδήποτε και όχι ανεξέλεγκτη χρήση χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τον γιατρό για τον στόχο που πρέπει να εξυπηρετούν κάθε φορά.

 

Ιnterval training

Η λέξη που θα μάθουμε καλά, αφού προσαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Η ακριβής μετάφραση είναι «διακεκομμένη άσκηση». Ξεκίνησε από τη δίαιτα με το πρόγραμμα 5:2 (πέντε μέρες δίαιτα, δύο μέρες διακοπή) και συνεχίζεται παντού. Είτε πρόκειται για άσκηση είτε για δίαιτα είτε για βιταμίνες, το μυστικό είναι στα διαλείμματα. Με την εντατική εξάσκηση, στην αρχή τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αλλά ο οργανισμός φτάνει στο όριο-plateau, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιταχύνει άλλο. Ένα μικρό διάλειμμα λίγων ημερών, μια εναλλακτική άσκηση ή μια χαλάρωση της δίαιτας είναι αρκετά για να τον ξαναβάλουν σε πρόγραμμα.

 

Αerofit

Ένας συνδυασμός κλασικής αερόβιας γυμναστικής χωρίς να πατάς τα πόδια στη γη! Ακούγεται διασκεδαστική, άλλωστε κεντρικό στοιχείο της εξάσκησης στα γυμναστήρια είναι πλέον το fun – ή, για να είμαστε ακριβείς, πώς μπορεί να διατηρήσει κανείς το ενδιαφέρον σε εγρήγορση, ώστε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια. Το Aerofit χρησιμοποιεί ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής πάνω σε τραμπολίνο. Υπάρχει επίσης η παραλλαγή Aerojump με σχοινάκι αλλά και το Αero Impact, όπου γυμνάζεσαι ρίχνοντας παράλληλα μπουνιές στον αέρα σε έναν εικονικό αντίπαλο. Η τάση ξεκίνησε από το AeroSpace, την πιο δημοφιλή διεύθυνση fitness της Νέας Υόρκης, όπου γυμνάζονται από τον Hugh Jackman μέχρι την Doutzen Kroes, στο πιο εξαντλητικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα που δοκίμασαν ποτέ, κατά τα λεγόμενά τους!

 

Το γρήγορο πρωινό

Που μπορεί να γίνει και δεκατιανό αλλά και απογευματινό. Η ιδέα είναι απλή: ό,τι χωράει πάνω σε μια φέτα μαύρο ψωμί. Αυτή είναι η βάση για να αυτοσχεδιάσει κανείς με εύκολους συνδυασμούς που προσφέρουν ένα γρήγορο πρωινό χωρίς να χάνει την ουσία. Μια φέτα μαύρο ψωμί, για παράδειγμα, με λίγο μέλι και από πάνω μερικές φέτες μπανάνα ή λίγο ταχίνι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Ή, για αλμυρές γεύσεις, λίγο τυρί κρέμα και φέτες μήλο ή αχλάδι. Ένας συνδυασμός τρία σε ένα που χρειάζεται μόλις ένα λεπτό, χορταίνει και πετυχαίνει το στοίχημα της εναλλαγής από το συνηθισμένο μπολ δημητριακών. Εννοείται ότι μπορεί να εφαρμόσει κανείς την ίδια τεχνική και στο γραφείο!

 

Η λογική του παυσίπονου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η χορήγηση παυσίπονων για κάθε χρήση έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πωλήσεις τσιγάρων. Η αλήθεια είναι ότι, όταν ταλαιπωρείται κανείς από πόνους περιόδου ή ημικρανίες, είναι δύσκολο να περιορίσει την κατανάλωση. Όμως, τα παυσίπονα για κάθε χρήση έχουν γίνει τα αντιβιοτικά για κάθε χρήση της προηγούμενης δεκαετίας. Υπερβολικές δόσεις χωρίς πάντα συγκεκριμένο λόγο, με ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο οργανισμός συνηθίζει την παυσίπονη ουσία, που τελικά καθίσταται σχεδόν ανενεργή. Οι Αμερικανοί λοιπόν έχουν συστήσει ένα πρόγραμμα λογικής χρήσης. Απαραίτητα διακοπή όταν περάσουν τα συμπτώματα, μειωμένες δόσεις κάθε μέρα και, σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, αντικατάσταση με εναλλακτικές μεθόδους. Πάντα με συμβουλή από τον γιατρό!

 

Νap-ercise

Σαράντα πέντε λεπτά χαλαρωτικού ύπνου μέσα στη μέρα, αυτό κι αν είναι θαύμα. Η νέα τάση είναι συνδυασμός άσκησης και γρήγορης μεσημεριανής σιέστας. Δεκαπέντε λεπτά γυμναστική στο κρεβάτι με stretching και, στη συνέχεια, 45 λεπτά ύπνου με την απαραίτητη μάσκα στα μάτια για αποκλεισμό από οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την ηρεμία. Στο Λονδίνο γίνεται σε γυμναστήρια, αλλά μπορεί να είναι η εύκολη γυμναστική της μέρας αφιερώνοντας, αν είναι δυνατόν, μια ώρα κάθε μεσημέρι.

 

Η γυμναστική του μυαλού

Ποια γυμναστική κάνει καλό στο μυαλό; Αυτό ήταν το ερώτημα των Αμερικανών, που διαπίστωσαν ότι ένα είδος γυμναστικής που κάνει καλό στους μυς δεν κάνει απαραίτητα καλό και στο μυαλό. Η εξήγηση είναι η νευρογένεση. Χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την αιτία, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρέχουν καθημερινά μερικά χιλιόμετρα έχουν ταχύτερη νευρογένεση από τους ανθρώπους που σηκώνουν βάρη, παρόλο που η δεύτερη άσκηση είναι πιο αποτελεσματική. Που σημαίνει πως πεντάλεπτο τζόκινγκ στην αρχή ή στο τέλος της μέρας είναι ό,τι πρέπει για καθαρό μυαλό!

 

Ikigai

Έτσι ονομάζεται το βιβλίο του Hector Garcia που συνοψίζει τη γιαπωνέζικη φιλοσοφία μακροζωίας. Ikigai στα γιαπωνέζικα είναι σε ελεύθερη μετάφραση ο λόγος να ζεις. Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπως εξηγεί, δεν υπάρχει ακριβώς απόσυρση από τα πράγματα. Ακόμα και όταν κάποιος παίρνει τη σύνταξή του δημιουργεί το δικό του Ikigai. Είτε πρόκειται για τον κήπο του που φροντίζει κάθε μέρα είτε για μια ομάδα παιχνιδιού που έχει δημιουργήσει με τους φίλους του. Αν σκεφτεί κανείς ότι μια από τις βασικές αιτίες της άνοιας είναι η κατάθλιψη, το ikigai είναι σίγουρα η λέξη του χειμώνα.

 

DASH

Μια δίαιτα που βγαίνει επί επτά χρόνια η πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου οι δίαιτες της μόδας αλλάζουν ανά βδομάδα. Και μάλιστα, δεν είναι ακριβώς δίαιτα, αλλά ένας τρόπος να μειώσει κανείς την υπέρταση, όπως δηλώνει η πλήρης ονομασία της: Dietary Approaches to Stop Hypertension. To πρόγραμμα συνίσταται σε περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού βοηθώντας παράλληλα να χάσει κανείς κιλά. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τις ανάγκες (από 2.000 μέχρι 1.200 θερμίδες καθημερινά), αλλά οι βασικές αρχές είναι μαύρο ψωμί, πολλά λαχανικά, αρκετό ψάρι και κυρίως, λιγότερο αλκοόλ. Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν κρυφές πηγές πρόσληψης αλατιού.

 

Πηγή: gynaikamagazine