Τέσσερα βήματα για να διαχειριστείτε το άγχος σας

  • Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Το στρες αλληλεπιδρά με τα κύτταρα που υποτίθεται ότι προστατεύουν το σώμα από τις λοιμώδεις ασθένειες, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση των «αμυντικών χημικών ουσιών» ή των ουσιών που καταπολεμούν τα βακτήρια ή τους ιούς, ενισχύοντας τις φλεγμονώδεις και αλλεργικές αντιδράσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το άσθμα και τις αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο λύκος.

Πώς να διαχειριστείτε το στρες

Αναπνεύστε: Η νοραδρεναλίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων προκαλεί εφίδρωση, βαριά αναπνοή, ενώ παράλληλα αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Σταθείτε σωστά: Η όρθια και ευθεία στάση επιτρέπει στους πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα, βελτιώνοντας την παροχή οξυγόνου στο σώμα και μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, δήλωσε ο καθηγητής Sheela Raja, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Αποφύγετε τον καφέ: Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό - που μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα του στρες, σημειώνει ο Δρ Mark Hyman.

Κινηθείτε: Η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας», οι οποίες συμβάλουν στην εξισορρόπηση του άγχους κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής.

Πηγή: vita.gr