Πικάντικα κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα και σάλτσα ντομάτας

  • Δευτέρα, 22 Ιανουάριος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Τα αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους κεφτεδάκια, είναι από μόνα τους ένα τέλειο, υπέροχο έδεσμα, πόσο μάλλον αν είναι γεμιστά με τυρί φέτα που θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε  πικάντικα κεφτεδάκια τηγανιτά, γεμιστά με φέτα, περιχυμένα με σάλτσα ντομάτας για να απολαύσετε το απόλυτο ορεκτικό ή μεζέ ή να τα συνοδεύσετε με ρύζι, ζυμαρικά ή πουρέ για το τέλειο γεύμα.

Υλικά συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:
1 κιλό κιμά ανάμικτο, 1/2 κιλό μοσχαρίσιο + 1/2 κιλό χοιρινό
3 παξιμάδια κρίθινα
2 φλ. τσαγιού γάλα 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 σφηνάκι τσίπουρο ή ρακή ή ούζο
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1/3 φλ. τσαγιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
250 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
600 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τα κεφτεδάκια: Βάζετε τα παξιμάδια στο γάλα για να μουλιάσουν καλά. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3 λ περίπου τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το λάδι τους. 
Στραγγίζετε καλά τα μουλιασμένα παξιμάδια και τα ψιχουλιάζετε μέσα στο μπολ με το κρεμμύδι. Προσθέτετε στο μπολ τα 2 είδη κιμά, τους κρόκους αυγών, τη ρακή, αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο και τα ζυμώνετε καλά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μια απαλή μαρέγκα τα προσθέτετε στο μείγμα κιμά και συνεχίζετε το ζύμωμα με απαλές κινήσεις για να παραμείνει το μείγμα αφράτο. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ, να αναμιχθούν οι γεύσεις. 
Για τη σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3 λ. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί καλά το αλκοόλ προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το σιγοβράζετε για 25 λ περίπου. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά. 
Πλάθετε το μείγμα του κιμά σε μεγαλούτσικα στρογγυλά κεφτεδάκια, κάνετε με το δάχτυλό σας ένα βαθούλεμα στο κέντρο τους βάζετε μέσα ένα κυβάκι φέτας και το “κλείνετε” καλά για να θωρακιστεί η φέτα. Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε μπόλικο σπορέλαιο που έχει κάψει. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για 1-2 λ να στραγγίξουν. 
Μετά τα σερβίρετε ζεστά περιχυμένα με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας ή σαν κυρίως σερβιρισμένα με πουρέ, πιλάφι ή μακαρόνια. 

sintayes.gr