Αφράτα κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα

  • Σάββατο, 20 Ιανουάριος 2018 12:52
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια. Ένα πιάτο που αναδεικνύει τα απλά κεφτεδάκια με προσθήκη μυρωδικών και μια απλή αλλά νόστιμη σάλτσα σε ένα οπτικά και γευστικά υπέροχο και χορταστικό γεύμα. 

Υλικά συνταγής

2 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα)
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο χοιρινό-μοσχάρι
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. μοσχακάρυδο
2 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο + 4-5 κ.σ. επιπλέον για τηγάνισμα
2 κ.σ. αλεύρι
αλάτι πιπέρι
2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
λίγο άνηθο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Σε μεγάλο μπολ μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα για 5 λ. Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, το κιμά, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως οι γεύσεις.
Πλάθετε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Ζεσταίνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζετε απ” όλες τις πλευρές τα κεφτεδάκια για 4-5 μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Προσθέτετε το αλεύρι στο τηγάνι και ανακατεύετε για 1 λ μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς το ζωμό βοδινού και τη κρέμα γάλακτος. Μόλις έλθει σε σημείο βρασμού προσθέτετε, προαιρετικά τη μουστάρδα και ανακατεύετε με γρήρορες κινήσεις. 
Αμέσως μεταφέρετε πάλι και τους κεφτέδες το τηγάνι, το ανακινείτε να σκεπαστούν οι κεφτέδες με τη σάλτσα, μειώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 10 λ μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες και πήξει η σάλτσα. Πασπαλίζετε με λίγο άνηθο και σερβίρετε με πουρέ ή πιλάφι.

sintages.gr