Η τροφή που βοηθάει την νοημοσύνη του παιδιού

  • Παρασκευή, 19 Ιανουάριος 2018 19:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο απλό, προσιτό και αποτελεσματικό τρόπο για να κάνουμε τα παιδιά μας ακόμα πιο έξυπνα! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, εάν τους δίνουμε να τρώνε ψάρι μία φορά την εβδομάδα, το IQ τους πιθανότατ θα αυξηθεί. 

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 541 παιδιά από την Κίνα τα οποία ερωτήθηκαν πόσες φορές έφαγαν ψάρι τον περασμένο μήνα (οι πιθανές απαντήσεις κλιμακώνονταν από «καθόλου» έως «μία φορά την εβδομάδα»). Επίσης κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα τεσι IQ το οποίο μετράει γλωσσικές και μη δεξιότητες, όπως το εύρος του λεξιλογίου και η ικανότητα αποκωδικοποίησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που είχαν φάει ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι κατά μέσο όρο 4,8 μονάδες καλύτερο σκορ σε σχέση με όσα είχαν φάει λιγότερο συχνά ή καθόλου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Scientific Reports κατέγραψε κι άλλα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης ψαριών, καθώς όταν ρώτησαν τους γονείς των παιδιών πόσο εύκολα είναι τα παιδιά τους στον ύπνο διαπίστωσαν ότι εκείνα που έτρωγαν τακτικά ψάρι είχαν λιγότερο διαταραγμένο και καλύτερης ποιότητας ύπνοΟι επικεφαλής της έρευνας τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα των επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα ψάρια είναι εξαιρετική τροφή. Ήδη γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Μία από τις ειδικούς που συμμετείχαν στη μελέτη, η Jennifer Pinto-Martin, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Penn συστήνει στους γονείς να εισάγουν το ψάρι στη διατροφή των παιδιών αρκετά νωρίς (γύρω στην ηλικία των 10 μηνών), προσέχοντας φυσικά να τα έχουμε καθαρίσει σχολαστικά από τα κόκαλα.

 

Πηγή: mamamia