Μελιτζάνες με στάρι και απάκι - Παραδοσιακή συνταγή με άρωμα Κρήτης από τις γυναίκες της Επισκοπής

  • Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2018 09:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια συνταγή με παραδοσιακά υλικά της Κρήτης απάκι, στάρι, μελιτζάνες και άγρια αγκιναράκια είναι αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα και ανήκει στο  σύλλογο Γυναικών Επισκοπής Ηρακλείου "Η ΕΡΓΑΝΗ". Απαιτεί τη χρήση κατσαρόλας και φούρνο και κλείνει μέσα της τη νοστιμιά, τα αρώματα και της γεύσεις της Κρήτης.
 
Υλικά
- 500 γρ. στάρι, αποφλοιωµένο, µουλιασµένο (µπορούµε να βράσουµε κατευθείαν το στάρι, χωρίς να το µουλιάσουµε, αλλά έτσι θα βράσει πιο γρήγορα)
- 10 φέτες απάκι
- 2 µελιτζάνες, κοµµένες σε λεπτές φέτες (θέλουµε περίπου 10 φέτες), µουλιασµένες σε νερό για 30 λεπτά
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 4 ντοµάτες, τριµµένες
- 2 κουτ. σούπας πελτέ+1 κουτ. γλυκού πελτές για τα αγκιναράκια
- 200 γρ. άγριο αγκιναράκι
- 200-300 γρ. τυροζούλι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο για την σάλτσα & 100 ml για το στάρι
- 4-5 κουτ. σούπας φρέσκος µάραθος, ψιλοκοµµένος
- 150 ml κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
 
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 140°C. Στεγνώνουµε τις φέτες µελιτζάνας. Στρώνουµε τη λαµαρίνα του φούρνου µε λαδόκολλα. Απλώνουµε τις φέτες της µελιτζάνας, τις αλείφουµε µε λίγο λάδι και τις αλατίζουµε. Ψήνουµε για περίπου 30-40 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν οι µελιτζάνες. Παράλληλα, σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε τα 100 ml ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5-6 λεπτά, µέχρι να µαραθεί.
 
Σβήνουµε µε το κρασί και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και τον πελτέ, αλατοπίπερο και χαµηλώνουµε την φωτιά. Μαγειρεύουµε για 10-12 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουµε τις µελιτζάνες σε επιφάνεια εργασίας και απλώνουµε πάνω σε κάθε φέτα µελιτζάνας, µια φέτα απάκι και από πάνω µια φέτα τυροζούλι. Τυλίγουµε σε ρολά, τα οποία αραδιάζουµε σε ταψί. Περιχύνουµε τα ρολά µε τη σάλτσα ντοµάτας και ψήνουµε για 10-15 λεπτά.
 
Σε µια κατσαρόλα, ζεσταίνουµε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα αγκιναράκια µε τον µάραθο για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαραθούν. Προσθέτουµε τη 1 κουτ. γλυκού πελτέ, περίπου 6 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουµε το στάρι, ανακατεύουµε και βράζουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να γίνει το σιτάρι και να πιει τα υγρά. Σερβίρουµε τα ρολά µαζί µε το στάρι.