Συνέντευξη για δουλειά: Η ερώτηση ''παγίδα'' και πως να την αντιμετωπίσεις

  • Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 19:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Bρίσκεσαι λίγα μέτρα μακριά από τα γραφεία της εταιρείας στην οποία ονειρεύεσαι να εργαστείς με σκοπό να δώσεις συνέντευξη. Είσαι έτοιμη να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό. Έχεις προσέξει το dress code και έχεις φορέσει τα κατάλληλα χρώματα, έχεις προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πληρέστερα για τις ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν, μυρίζεις ωραία αλλά διακριτικά και, γενικά, έχεις φτάσει αποφασισμένη να πάρεις τη δουλειά.

Παίρνεις βαθιά ανάσα και προχωράς.

Εκτός από τις αμιγώς επαγγελματικές ερωτήσεις, σχετικά με τα όσα γράφεις στο βιογραφικό σου, θα έρθει και ο κύκλος των ερωτήσεων που αφορούν την προσωπικότητα σου σε σχέση με τη δουλειά.

«Τι θα έκανες αν προέκυπτε δουλειά την ώρα που τελειώνει η βάρδια σου;», Πώς θα αντιμετώπιζες έναν πελάτη που επιμένει ότι έχει δίκιο;» ή «Σε τι προτεραιότητα θα έβαζες τις τάδε δουλειές;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείς κατά τη διάρκεια του interview.

Κατά πάσα πιθανότητα (για να μην πούμε πιο σίγουρα δεν γίνεται) θα σε ρωτήσουν κάτι του τύπου «Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη αδυναμία σου» ή «Ποιο πιστεύεις ότι είναι το βασικό ελάττωμά σου» (Φήμες λένε ότι, συνήθως, έπεται της ερώτησης «Περιέγραψε τον εαυτό σου με 5 λέξεις»).  

«Ώπα. Τι λέμε τώρα;»

Κανένας πανικός. Μερικοί «ειδικοί» θα σου πουν τη συμβουλή-κονσέρβα «Προσπάθησε να μετατρέψεις μια αδυναμία σε προτέρημα», αλλά όπως υποστηρίζει ο Justin Bariso, συντάκτης του περιοδικού Inc. για επαγγελματίες, αυτή η συμβουλή είναι για τα σκουπίδια.

«Σκεφτείτε», λέει ο Bariso. «Οι εργοδότες κάνουν την ίδια ερώτηση σε αμέτρητους υποψήφιους μόνο και μόνο για να ακούσουν ότι είναι τελειομανείς ή εργάζονται πάρα πολύ».

Κι ενώ η απάντηση ότι εργάζεσαι πολύ σκληρά μπορεί να αποδειχθεί ένας ικανοποιητικός τρόπος να συνεχιστεί η συζήτηση, υπάρχει μια πολύ καλύτερη μέθοδος. Και περιλαμβάνει την ειλικρίνεια. Έτσι, προτείνει να ξεκινήσεις την απάντηση σου κάπως έτσι:

«Είναι γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τις δικές μας αδυναμίες. Θέλει κριτική σκέψη και το θάρρος να δεχτούμε το αρνητικό feedback που μπορεί, τυχόν, να δεχτούμε, ιδιότητες που έχουν την τάση να φθίνουν σε έναν κόσμο που προωθεί την άμεση επιβεβαίωση και απαιτεί γρήγορες και συχνά αστόχαστες απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα».

Όπως πιστεύει ο Bariso, αυτή η ερώτηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους εργοδότες να εξετάσουν την αυτογνωσία του υποψήφιου και το πόσο δεκτικός είναι σε παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις, γι 'αυτό και οι εταιρείες την χρησιμοποιούν τόσο συχνά στη διαδικασία της εξέτασης. 

Ποια είναι λοιπόν η πραγματική μεγαλύτερη σου αδυναμία; Θα μπορούσε να είναι ότι, από την επιθυμία να τους ευχαριστήσεις όλους, παίρνεις αποφάσεις με κριτήριο να μην απογοητεύσεις κανέναν. Αυτή είναι μια αδυναμία που ακούγεται αυθεντική.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ποτέ να μη σου τεθεί η ερώτηση, το να γνωρίζεις την απάντησή της σου δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση και, φυσικά, το ακαταμάχητο χαρακτηριστικό που, πολλές φορές,  ξεπερνά κάθε προϋπηρεσία: τον«αέρα» του νικητή. 

 

Πηγή: ladylike