Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να αγοράσετε αφυγραντήρα

  • Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Τον τελευταίο καιρό οι αφυγραντήρες έχουν αποκτήσει δυναμική παρουσία στην αγορά καθώς πάρα πολλά νοικοκυριά έχουν θέμα με την υγρασία του σπιτιού.

Οι αφυγραντήρες υπάρχουν παντού. Στο διαδίκτυο, στις διαφημίσεις της τηλεόρασης, στα περιοδικά, στα μεγάλα πολυκαταστήματα ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. 

O περισσότερος κόσμος απ΄ ότι φαίνεται έχει θέματα με την υγρασία του σπιτιού του και αναζητά συνεχώς οικονομικές λύσεις για να ζεσταθεί. H υψηλή υγρασία σε ένα σπίτι δημιουργεί μία αίσθηση έντονου και πιο διαπεραστικού κρύου. 

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας χώρος με θερμοκρασία 20°C και σχετική υγρασία 80%, είναι πολύ πιο δυσάρεστος από ένα χώρο με 18°C και 50% σχετική υγρασία. Για το λόγο αυτό, αν ρυθμίσουμε την υγρασία σε χαμηλότερα επίπεδα έχουμε μειωμένη αίσθηση του κρύου.

Μετά την μεγάλη ζήτηση λοιπόν που έχουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες, ο κόσμος έχει στραφεί στους αφυγραντήρες. Η αγορά μιας τέτοιας συσκευής μοιάζει ιδανική καθώς προσφέρει μια πιο ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρααπαλλαγμένη από τη δυσάρεστη υγρασία και επιπλέον έχουμε βελτιωμένη απόδοση της θέρμανσης. 

Η βασική του λειτουργία είναι να αφαιρεί την υπερβολική ποσότητα υγρασίας από τον αέρα του χώρου, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι ο αέρας στο σπίτι πιο «άνετος», ενώ απομακρύνει τα φυσικά και ορατά σημάδια υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση υδρατμών με τη μορφή σταγονιδίων νερού στα παράθυρα.

Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων που οφείλονται στην υψηλή υγρασία, όπως οι αλλεργίες και το άσθμα.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα, σας παραθέτουμε τις 5 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι καταναλωτές με τις απαντήσεις. 

1. Πότε χρειάζομαι έναν αφυγραντήρα;

Μπορούμε να ελέγξουμε την υγρασία του σπιτιού ή κάποιου δωματίου με ένα καλής ποιότητας μετρητή υγρασίας - υγρασιόμετρο. Εάν βέβαια η υγρασία στο σπίτι είναι υπερβολική, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει, θα είναι έκδηλα στο γυμνό μάτι. Η ιδανική μέση τιμή σχετικής υγρασίας ενός χώρου κυμαίνεται μεταξύ 50% - 55%. Οταν η σχετική υγρασία στο σπίτι ή το χώρο μας είναι ανώτερη της φυσιολογικής, τότε συνιστάται η χρήση ενός αφυγραντήρα για να έχουμε και μια καλύτερη απόδοση της θέρμανσης. 

2. Που τοποθετώ τον αφυγραντήρα στο σπίτι;

Είναι σύνηθες να παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, συνήθως στο βορινό μέρος του σπιτιού. Σ’αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε αρχικά τον αφυγραντήρα σ’αυτό το δωμάτιο που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα υγρασίας και κλείστε την πόρτα. Οταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, τοποθετείστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού (στον διάδρομο που ενώνει το σαλόνι με τα υπνοδωμάτια).

3. Οταν χρησιμοποιώ αφυγραντήρα να έχω ανοιχτά τα παράθυρα;

Οταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα δεν θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού καθώς δεν θα σταματά να λειτουργεί προσπαθώντας να αφυγράνει το χώρο. Επίσης στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Οταν τελειούσουμε με τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

4. Πώς να επιλέξω κατάλληλο αφυγραντήρα;

Στην αγορά υπάρχει πλήθος επιλογών σε αφυγραντήρες πολλών εταιρειών με διαφοροποιήσεις στις λειτουργίες, τα τεχνικά χαρακτηριστικα, την ποιότητα κατασκευής και την τιμή. Για την επιλογή των λίτρων του αφυγραντήρα που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

α) Τα τετραγωνικά του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε

 β) Τη μόνωση που έχει ο χώρος μας και αν παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας στους τοίχους (πχ. μούχλα κλπ)

 γ) Το επίπεδο υγρασίας που έχει η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι

δ) Η επικοινωνία των χώρων μεταξύ τους, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα επιλέξουμε έναν ή περισσότερους αφυγραντήρες

5. Συμβάλει στη θέρμανση του χώρου ένας αφυγραντήρας;

Με τη χρήση του αφυγραντήρα επιτυγχάνουμε βελτίωση στην αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναλυτικότερα, η σχετική υγρασία ενός χώρου έχει άμεση σχέση με την αίσθηση της θερμοκρασίας που αντιλαμβανόμαστε. Ας δούμε ένα παράδειγμα, σε έναν χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 70%: το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ότι κρυώνει, ενώ στον ίδιο χώρο με θερμοκρασία 20°C και υγρασία 45% η αίσθηση που αποκτά το ανθρώπινο σώμα είναι τελείως διαφορετική και η θερμοκρασία είναι είναι πλέον ανεκτή. Επομένως είναι φανερό ότι ο αφυγραντήρας μπορεί να μην αυξάνει τη θερμοκρασία του χώρου μας, αλλά προσφέρει καλύτερη αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου.

bovary.gr