Γιάννης Χαρούλης - Ο αγαπημένος τραγουδιστής μικρών και μεγάλων γίνεται 37 ετών

  • Σάββατο, 13 Ιανουάριος 2018 19:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Ο Γιάννης Χαρούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε ηλικία 6 ετών, οπότε και ο πατέρας του, γλύπτης στο επάγγελμα, του έδειξε να παίζει μαντολίνο. Λίγο αργότερα απέκτησε το πρώτο του λαούτο και ξεκίνησε τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του. Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως οργανοπαίκτης σε πανηγύρια.

Στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος του Χρήστου Θηβαίου σε μια συναυλία – αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στο Θέατρο του Λυκαβηττού το καλοκαίρι του 2002. Έτσι θα ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Κόσμε χρυσέ» και «Οι πόνοι της Παναγιάς», σε μια πολύ συγκινητική και φορτισμένη βραδιά.

Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Γύρω μου και εντός» κυκλοφορεί το 2003 με συνθέτη τον Μιχάλη Νικολούδη. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο  «Χειμωνανθός», ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος,  σε παραγωγή του Μάνου Ξυδούς. Πρόκειται για μία συλλογή εξαιρετικών τραγουδιών, φτιαγμένων με πρωτογενή υλικά, για ένα album το οποίο συζητήθηκε και αγαπήθηκε πολύ. To Μάιο του 2012 κυκλοφορεί ο δίσκος «Μαγγανείες» σε στίχους και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Το νέο CD περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια (εννέα καινούρια και τρία σε επανεκτέλεση).

Παράλληλα με τη δισκογραφία, το 2003 ξεκινά τις εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλες της πόλης της Ελλάδας και την Κύπρο. Έχει συνυπάρξει επί σκηνής  με τον Χρήστο Θηβαίο, τον  Μίλτο Πασχαλίδη, την Μελίνα Κανά και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Σταθμός στην καλλιτεχνική πορεία του Γιάννη Χαρούλη είναι η συνεργασία του με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο (Ιανουάριος 2011). Ο Γιάννης Χαρούλης μαζί με την  Νατάσα Μποφίλιου συμπράττουν με τον συνθέτη, για οχτώ παραστάσεις αφιερωμένες σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του ίδιου με τη συνοδεία της δωδεκαμελούς Κ.Ο.Ε.Μ (Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής). Στη συνέχεια, έρχεται μία εξίσου σημαντική συνεργασία με έναν άνθρωπο που ανήκει στη γενιά των μεγάλων συνθετών. Ο Γιάννης Χαρούλης συναντά τα τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Νοέμβριος 2012) με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ, καθώς και τη μικρή «Ορχήστρα των Τραγουδιών Νίκος Μαμαγκάκης.

Το 2013, μετά από μία μεγάλη περιοδεία σε όλες τις ελληνικές πόλεις,  έδωσε δύο sold out συναυλίες στο Θέατρο του Λυκαβηττού, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε διπλό άλμπουμ με τον τίτλο «Χίλια καλώς εσμίξαμε – Live» τον Φεβρουάριο του 2015. O ζωντανός δίσκος ανέβηκε στο νούμερο 1 των Ελληνικών μουσικών chart (IFPI).

Την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τη Yasmin Levy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2014 έρχεται για να μονιμοποιήσει τις διπλές και τριπλές sold out εμφανίσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, φέρνει μία νέα συνεργασία με τον Eric Burdon στο Rockwave festival, η οποία θα μετατραπεί σε μια φιλία που θα φέρει κι άλλη συνεργασία τον επόμενο χρόνο (Θέατρο Βράχων / Ιούνιος 2015).

Τον Μάρτιο του 2015 αναχωρεί για την πρώτη του Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία και Ολλανδία και επιστρέφει σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που γεμίζουν ασφυκτικά για να τον ακούσουν.

Ο Γιάννης Χαρούλης δεν εκπροσωπεί ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά πειραματίζεται, και έχοντας γαλουχηθεί με την κρητική μουσική, πετυχαίνει με θαυμαστό τρόπο το πάντρεμα της παράδοσης με νέους μοντέρνους ήχους. Σε κάθε εμφάνισή του επικρατεί έντονος ενθουσιασμός. Δημιουργεί μια απόλυτα φιλική και οικεία ατμόσφαιρα με τη νεανική φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό που τον διακατέχει, αλλά και με την ανάλογη σοβαρότητα. Η ώριμη και γεμάτη ένταση και πάθος φωνή του Γιάννη Χαρούλη, του δίνει την ικανότητα να μεταμορφώνεται με τρόπο μαγικό και να γίνεται ένα με κάθε τραγούδι που ερμηνεύει, αποκαλύπτοντας έτσι τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις των στίχων. Έχοντας στο πλευρό του σύμμαχο και συνοδοιπόρο το χάρισμα με το οποίο τον προίκισε ο Θεός, μας καλεί σε ένα ταξίδι σε χρόνους περασμένους και κόσμους γεμάτους συναισθήματα και συγκινήσεις.

 

Πηγή: giannisharoulis