Φυσικός φωτισμός και ανάπτυξη σε επίπεδα - Δυναμισμός μέσα κι έξω για κατοικία στην Κρήτη (φωτογραφίες)

  • Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η ιδιαίτερη κατασκευή και η φυσική ένταξη στο περιβάλλον εξασφάλισε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην μονοκατοικία στις Γούρνες Ηρακλείου.
Το οικόπεδο έχει εμβαδόν περίπου 1,5 στρέμμα και βρίσκεται στις Γούρνες Τεμένους στο Ηράκλειο. Η χωροθέτηση της κατοικίας, εμβαδού 220 τ.μ. περίπου, στο οικόπεδο βασίστηκε αφενός το σχήμα του οικοπέδου και τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και περιορισμούς, αφετέρου στη σχέση της με τον προσανατολισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και της θέας, αλλά και η προστασία της κατοικίας από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.

Η αυστηρότητα της ευθείας του όγκου στον άξονα Ανατολής – Δύσης ισορροπεί με τους μικρότερους όγκους και τους ημιυπαίθριους χώρους που αναπτύσσονται βόρεια και νότια της κατοικίας, οι οποίοι συμπληρώνουν το πλάσιμο των όγκων. Ο νότιος στιβαρός διαγώνιος πέτρινος τοίχος σηματοδοτεί την κύρια είσοδο, προσδίδοντας συγχρόνως ιδιαίτερη δυναμική στην όψη της κατοικίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αυλής με “εσωτερικότητα”, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των ιδιοκτητών, αλλά επιτρέποντας την άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο και προσφέροντας απεριόριστη θέα.


Η ανάπτυξη της κατοικίας γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς το οικόπεδο παρουσιάζει πολύ έντονες υψομετρικές διαφορές, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο από οποιαδήποτε στάθμη και με αποτέλεσμα να είναι φυσικά ενταγμένη στο οικόπεδο, χωρίς να προσβάλλει το φυσικό τοπίο. Έτσι, το σαλόνι και το μικρό καθιστικό, δεξιά από την κύρια είσοδο και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτή, εξασφαλίζουν απεριόριστη θέα και φωτισμό σε όλο το εσωτερικό. Κεντρικά, ο διώροφος χώρος φιλοξενεί την τραπεζαρία και αποτελεί το στοιχείο της ένωσης του ισογείου με τον όροφο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο οπτικό παιχνίδι μεγεθών και αναλογιών. Ο χώρος της κουζίνας αναπτύσσεται προς τα δυτικά, αριστερά από την κύρια είσοδο και σε ψηλότερο επίπεδο από αυτή.

Η πρόσβαση στον όροφο, όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ζευγαριού, εξασφαλίζεται από τη νοτιοδυτική πλευρά της κατοικίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική γέφυρα στον όροφο, η οποία χαρίζει μια ευχάριστη όψη της τραπεζαρίας και συγχρόνως εξασφαλίζει τη σχετική επιθυμητή ανεξαρτησία του δωματίου του ζευγαριού, ο σχεδιασμός του οποίου εξασφαλίζει απεριόριστη θέα και έναν χώρο που προσφέρεται για χώρο γραφείου. 

tsikandilakis.gr

Αφηστε καποιο σχολιο