Διαχρονικό στυλ και κομψότητα - Οι τάσεις που παραμένουν στην μόδα εδώ και 40 χρόνια

Υπάρχουν κάποιες τάσεις πραγματικά ανεξίτηλες στον χρόνο, που υμνούν την γυναικεία θηλυκότητα και κομψότητα εδώ και δεκαετίες.

Κομμάτια κλασικά, διαχρονικά που φαίνεται πως δεν κοιτάζουν εποχές και υπαγορεύσεις και παραμένουν στην μόδα ό,τι και να γίνει.

Μιλάμε πολύ συχνά για τάσεις διαχρονικές,  έχουμε όμως συνείδηση πως φοράμε τα ίδια ρούχα τουλάχιστον 40 χρόνια τώρα;

Η μόδα της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε μια σειρά από τάσεις που παραμένουν στις ντουλάπες μας μέχρι και σήμερα. Για σκεφτείτε το καλύτερα. Σκεφτείτε την τρέλα που επικρατεί με τις λαμπερές οver the knee μπότες, τα εντυπωσιακά φορέματα με prints, το βελούδο και το κοτλέ ύφασμα, τις bohemian φούστες.

Μπορεί τα 70s να ανεβαίνουν στην πασαρέλα κάθε τόσο, ωστόσο δεν λείπουν ποτέ από το street style, την ντουλάπα μας και φυσικά την καρδιά μας.

Κάποια από τα πιο iconic ονόματα σχεδιαστών μόδας, πέρασαν στην ιστορία εκείνη την δεκαετία. Ονόματα όπως αυτά των Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld και Diane von Furstenburg. Ήταν η περίοδος που η μόδα έγινε πιο άμεσα διαθέσιμη σε όλες τις γυναίκες και φυσικά η εποχή που κάνει την εμφάνιση του το λατρεμένο μου denim.

Το κατάστημα Biba της Barbara Hulanicki στο Λονδίνο, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία βοηθούσε σε αυτό δείχνοντας στις γυναίκες πως μπορούν να υιοθετήσουν τις τάσεις και να αλλάξουν εύκολα το λούκ τους.

Η πιο glamorous δεκαετία παρήγαγε επίσης ένα πλήθος αξέχαστων, μεγάλων προσωπικοτήτων και ειδώλων τoυ στιλ. Farrah Fawcett, Grace Jones, Bianca Jagger, Diana Ross, την Cher και την Debbie Harry είναι μόνο μερικές από τις γυναίκες που με το στυλ τους επηρέασαν και συνεχίζουν να επιδρούν σε πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο.

Η λάμψη τους συναντήθηκε με την επιτυχία των τότε σταρ του σινεμά αλλά και του στιλ, Ali McGraw, Diane Keaton, και Jane Birkin που περισσότερο από όλες υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν τις ολοκαίνουριες τότε και πολύ προχωρημένες για την εποχή τάσεις.

Η ρετρό μανία δεν έπαψε όμως να ζει και στις καρδιές των νεότερων, αφού ακόμα και σήμερα το παλιό έχει άλλη αξία και διαφορετική αίγλη. Είτε το στυλ σας είναι hippie, είτε rock-punk, ή ακόμα και vintage σίγουρα βλέποντας αυτές τις τάσεις θα ανακαλύψετε κάτι από τον εαυτό σας ακόμα κι αν δεν είχατε καν γεννηθεί. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το καλύτερο με την μόδα. Αλλάζει αλλά ταυτόχρονα διατηρεί κάποιες από τις κλασικές της αξίες.

Αυτά είναι τα trends που εξακολουθούν να μας απασχολούν (και θα συνεχίσουν) περισσότερα από 40 χρόνια.

1 To πλεκτό με slogan

Τα πλεκτά με έξυπνα μηνύματα, λέξεις και τυπώματα είναι hot όπως και στα 70s, όταν η Debbie Harry ήταν το απόλυτο cool κορίτσι!

2 Το σατέν slip dress

Κάτι ήξερε η κορυφαία τραγουδίστρια της R&B όταν το φορούσε ήδη από τότε αφού μέχρι και σήμερα είναι συνώνυμο της θηλυκότητας και πρωταγωνιστεί σε κάθε πάρτι.

3 Το Κοστούμι

Πρωταγωνιστεί στο street style και τα κορίτσια της μόδας το αποθεώνουν σε κάθε fashion week. To κομμάτι συγκαταλέγεται στα classics με την androgynous γοητεία του να ταξιδεύει από τα 70s στο σήμερα.

 4 Τα Co-Ords ή αλλιώς τα σετ

Tα σετ που αποτελούνται από φούστα μπλούζα ή μπλούζα παντελόνι είναι συνεχώς ανάμεσα στις τάσεις κι δεν είναι περίεργο που πολλά από τα outfits της Bella Hadid θυμίζουν το ανεπανάληπτο στην της ντίβας των 70-80s Cher!

5 Οι μπότες πάνω από το γόνατο

Ήδη από τη δεκαετία του 70 οι μπότες αυτές πρωταγωνιστούν ανάμεσα στις τάσεις με το sleek χαρακτήρα τους . Με μεσαίο τακούνι και ιδανικά σε λευκό χρώμα τις βλέπουμε παντού και ταξιδεύουμε στον χρόνο και την ιστορία της μόδας.

 6 Denim φορέματα

Το τζιν εμφανίστηκε στα 70s και έντυσε ακόμα και φορέματα. Φορέματα που σε διαφορετικές παραλλαγές τα φοράμε ακόμα και σήμερα, είναι άνετα, ευκολοφόρετα και stylish.

7 H μονοχρωμία

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018 είναι η επιλογή ενός μόνο χρώματος για ολόκληρο το outfit. Μάντεψε τα είδωλα των 70s το φόρεσαν πρώτες και μας έδειξαν τον δρόμο προς την κομψότητα.

8 Τσάντες καλάθια

Τις είδαμε παντού τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια και θα τις ξαναδούμε. Όμως μην μπερδεύεσαι. Τα χαριτωμένα καλάθια στόλισαν του καρπούς των γυναικών και έκλεψαν για λίγο την θέση της τσάντας τους πολλά χρόνια πριν. Βλέπε Jane Birkin

9 To μεταξωτό μαντήλι

Οι πιο ενημερωμένες από τις λεγόμενες fashionista φορούν ένα μαντήλι δεμένο στον λαιμό. Και αυτό το chic στοιχείο είναι κληρονομιά από την μόδα των 70s.

bovary.gr