Κι όμως, ο Super Mario βοηθάει στην μνήμη των ενηλίκων

  • Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2018 19:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Το βιντεοπαιχνίδι Super Mario 64 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης των ενηλίκων, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η φαιά ουσία του εγκεφάλου όσων παίζουν το παιχνίδι για μισή ώρα πέντε μέρες την εβδομάδα. Η φαιά ουσία είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπεύθυνη για την μνήμη και τη λήψη των αποφάσεων.
Διαπίστωσαν ότι το βιντεοπαιχνίδι είναι πιο αποτελεσματικό ακόμη και από τα μαθήματα πιάνου.

Ο Super Mario, όπως και τα περισσότερο 3D βιντεοπαιχνίδια, κρατά σε εγρήγορση το μυαλό,κάνοντας τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αμνησίας. Λειτουργεί ως άσκηση για τον εγκέφαλο που βοηθάει τη γνωστική ικανότητα.

Οι παίκτες πρέπει να «μπουν» μέσα στο παιχνίδι.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και τα στοιχεία που τους δίνονται για να μαζέψουν αστέρια και να πολεμήσουν τους εχθρούς του Super Mario. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να περάσουν τις πίστες.
«Οι παίκτες δημιουργούν στο μυαλό τους ένα γνωστικό χάρτη, μια νοητική αναπαράσταση της εικονικής πραγματικότητας του παιχνιδιού. 
Πρέπει να θυμούνται σημαντικά σημεία και άλλα χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να κερδίσουν. 
Αυτές οι διεργασίες ενεργοποιούν τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, το σημείο που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη.
Έτσι, βελτιώνεται η λειτουργία του και αυξάνεται η φαιά ουσία» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Gregory West.
Πέρα από την μνήμη, βελτιώνεται ακόμη ο έλεγχος των κινήσεων και η ισορροπία τους.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά και συμμετείχαν 33 εθελοντές ηλικίας 55-75.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα 3D παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν την μνήμη και νεότερων παικτών. Πάντα βέβαια με μέτρο.

 

Πηγή: valueforlife

Αφηστε καποιο σχολιο