Προβολή της ταινίας του Μπέργκμαν “Persona” από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

Την ταινία ‘’Persona’’ 1965, (85′) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, θα παρουσιάσει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, τη  Δευτέρα 8 Ιανουαρίου,στις 9.30 το βράδυ, στο Αστόρια.

Πρωταγωνιστούν: Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον.

Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ, παντρεμένη και μητέρα ενός μικρού αγοριού, καταρρέει στη διάρκεια μιας παράστασης της Ηλέκτρας. Μεταφέρεται για να αναρρώσει σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι όπου, βυθισμένη στη σιωπή και στην απομόνωση, δέχεται τις φροντίδες της Άλμα. Η νοσοκόμα τής μιλά διαρκώς χωρίς ανταπόκριση, σταδιακά όμως η προσωπική της εξομολόγηση επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των δύο γυναικών, προκαλώντας μία πρωτοφανή όσμωση των χαρακτήρων τους.

Στο διαχρονικό αριστούργημά του, ο Μπέργκμαν ανιχνεύει με φιλοσοφική εγρήγορση, ψυχολογικό βάθος και ποιητική, σαγηνευτική κινηματογραφία τα όρια μεταξύ προσώπου και προσωπείου, ψυχοπάθειας και θεραπείας, πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, ζωής και τέχνης. Η εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νίκβιστ συνδυάζεται αριστοτεχνικά με τη μουσική επένδυση εμπλέκοντας τον θεατή σε μια «βιωματικού» χαρακτήρα κινηματογραφική εμπειρία.

Αφηστε καποιο σχολιο