Το ποτό που προτιμούν οι… ψυχοπαθείς

  • Πέμπτη, 4 Ιανουάριος 2018 16:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Οι προτιμήσεις στο φαγητό και το ποτό αποκαλύπτουν σημαντικότατες πληροφορίες για την προσωπικότητα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Appetite, τα άτομα που έχουν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας στην προσωπικότητά τους έχουν την τάση να προτιμούν μια συγκεκριμένη γεύση.

Οι ψυχολόγοι από το αυστριακό πανεπιστήμιο πραγματοποίησαν δύο πειράματα σε σύνολο 953 ατόμων, στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε στους συμμετέχοντες μια λίστα με γλυκά, ξινά, αλμυρά και πικρά φαγητά και ποτά τα οποία έπρεπε να βαθμολογήσουν από το 1 έως το 6 ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Σε δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο διαθέτουν τάσεις ψυχοπάθειας, ναρκισσισμού, επιθετικότητας και άλλων αντίστοιχων χαρακτηριστικών στην προσωπικότητά τους. Μερικές από τις δηλώσεις που περιλάμβανε το τεστ –με τις οποίες οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν– ήταν «Απολαμβάνω να βασανίζω τους άλλους» και «Μερικές φορές βλέπω σε επανάληψη τις αγαπημένες μου αιματηρές σκηνές στις ταινίες τρόμου».

Τα αποτελέσματα των τεστ υπέδειξαν ότι τα άτομα που έχουν «σκοτεινά» χαρακτηριστικά προσωπικότητας και τάσεις ψυχοπάθειας δείχνουν μια σταθερή προτίμηση στα πικρά φαγητά και ποτά, όπως η μαύρη σοκολάτα, ο καφές χωρίς ζάχαρη και το τζιν με τόνικ!

«Από τα δεδομένα αναδύονται νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ προσωπικότητας και κοινών συμπεριφορών, όπως η κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών και ποτών, δείχνοντας συγκεκριμένα ότι η απόλαυση της πικρής γεύσης συνδέεται άμεσα με τις ψυχοπαθητικές τάσεις στον χαρακτήρα» γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

onmed.gr