Τα food trends του 2018

Κάθε χρόνο οι ειδικοί διατροφής και μη, δημιουργούν νέες τάσεις στη διατροφή και φέρνουν στην επιφάνεια ξανά τύπους δίαιτας που ήταν στη μόδα παλαιότερα, γιατί και εδώ ισχύει το ρητό, «ρόδα είναι και γυρίζει». Τα τελευταία χρόνια, οι πιο διάσημες δίαιτες που τις ακολούθησε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως ήταν, η gluten free diet, η δίαιτα υγρών, πιο παλιά η Dukan και άλλες πολλές, με τις περισσότερες να οδηγούν σε εμφανή αποτελέσματα αλλά παράλληλα, να θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο για διαταραχές στη λειτουργία του ή ακόμα και για νοσήματα.

Τι θα δούμε λοιπόν, ξανά να είναι στη μόδα ως προς τις διατροφικές μας συνήθειες και ποια καινούρια τάση θα δούμε το 2018;

 

Back to black

Τη χρονιά που μας πέρασε είδαμε παντού (και όταν λέμε παντού εννοούμε παντού!) φλαμίνγκο, μονόκερους, ουράνια τόξα, σε στρώματα, μπλουζάκια, διακοσμητικά μέχρι και στο φαγητό μας. Τρόφιμα και ροφήματα απέκτησαν χρώματα και λάμψη και παρόλο που η τάση αυτή ακόμα καλά κρατεί, φέτος έρχεται μία νέα, πιο σκοτεινή, το μαύρο. Ίσως κάποιοι να έχουν ήδη δει στα social media να κυκλοφορούν μαύρα macaroons αλλά και μαύρο παγωτό. Σιγά σιγά, επεκτείνεται και σε άλλα τρόφιμα με την πιο πρόσφατη ανακάλυψη μου να είναι το μαύρο burger.

Το ειδικό συστατικό που δημιουργεί αυτή το μαύρο χρώμα στο φαγητό, είναι ο άνθρακας. Ο άνθρακας που χρησιμοποιείται για τη βαφή της τροφής μας έχει δημιουργηθεί με την έκθεση των κελυφών καρύδας σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να ανθρακωθούν. Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται από καιρό ως μέσο θεραπείας των ασθενών που έχουν δηλητηριαστεί, καθώς έχει απίστευτες ιδιότητες απορρόφησης που του επιτρέπουν να τραβήξει το δηλητήριο πριν απορροφηθεί από το στομάχι. Και είναι ακριβώς αυτός ο παράγοντας απορρόφησης που προκαλεί σε μερικούς επιστήμονες τροφίμων ανησυχία για το αν αυτή η τελευταία τάση τροφίμων είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Η ενσωμάτωση ενεργού άνθρακα στη διατροφή μας θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι κάτι καλό, όσον αφορά την αποτοξίνωση, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Ωστόσο, ο άνθρακας δεν επιλέγει αυτό που απομακρύνει, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να απομακρυνθούν και σε ακραίες περιπτώσεις, εάν καταναλώνεται καθημερινά ενεργός άνθρακας, υπάρχει ο κίνδυνος υποσιτισμού και αφυδάτωσης.

Όσον αφορά τη γεύση, ο ενεργός άνθρακας έχει μια αναμενόμενη καπνιστή γεύση, αλλά όταν αναμειγνύεται με άλλα τρόφιμα είναι λίγο πολύ άγευστος.

Η άποψή μας; Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μπορεί να κάνει μία εντυπωσιακή φωτογραφία για το instagram, ωστόσο μία φορά για δοκιμή αρκεί.

 

«Ανθυγιεινό» vegan φαγητό

Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των ατόμων που ακολουθούν μία vegan διατροφή ολοένα και αυξάνεται, με το μισό και κάτι παραπάνω αυτού του ποσοστού να αποτελείται από νεαρά άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών. Το καινούριο σε αυτή την τάση δεν είναι η ίδια η δίαιτα, αλλά κάτι νέο που δημιουργείται μέσα από αυτή, το γρήγορο vegan φαγητό.

Αφού μιλάμε για νεαρά άτομα, σημαίνει ότι βγαίνουν περισσότερο με τις μέχρι τώρα επιλογές τους για φαγητό εκτός, να είναι περιορισμένες. Έτσι λοιπόν, η αγορά βάσει αυτών των αναγκών άρχισε να εντάσει στα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά που προσφέρουν junk – street food επιλογές για vegan ή να δημιουργεί εξ’ ολοκλήρου μαγαζιά για εκείνους που τρέφονται αποκλειστικά με φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

 

Φυτική πρωτεϊνη

Αν και ακόμα πολλοί είναι οι πιστοί ακόλουθοι της ζωϊκής πρωτείνης (πουλερικά, αυγό, κόκκινο κρέας, ψάρι, σκευάσματα από ορό γάλακτος), το 2018 φέρνει στη μόδα την κατανάλωση φυτικής πρωεϊνης και πιο συγκεκριμένα, τον αρακά, ίσως όχι όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα.

Διατροφικά, αυτά τα μικρά πράσινα μπιζέλια αποτελούν ένα από τα καλύτερα όσπρια, πλούσια σε πρωτεϊνη (5γρ ανά 100γρ) ενώ περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και προσφέρει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα κορεσμού.

Λόγω της ευμετάβλητης σύστασης που έχει και της ήπιας γεύσης που δίνει ακόμα κι όταν προστίθεται σε άλλα τρόφιμα, οι φαρμακοβιομηχανίες την χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για την σύνθεση σκευασμάτων πρωτεΐνης, τον αρακά, γεγονός που τον κάνει αρκετά δημοφιλή για το νέο έτος.

 

Κετονική Δίαιτα

Αν και όχι κάτι καινούριο, η κετονική δίαιτα έχει αρχίσει πάλι να γίνεται της μόδας, με τη δημοτικότητα της να ανεβαίνει μέσω των social media, βιβλίων και άλλων μέσων.

Η κετονική δίαιτα, είναι μία διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες , με στόχο  της την «εκπαίδευση» του σώματος να χρησιμοποιεί το λίπος για καύσιμο αντί για τους υδατάνθρακες. Η κετογονική δίαιτα έχει επίσης αποδειχτεί πως, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, του διαβήτη τύπου-2 και αρκετών άλλων χρόνιων παθήσεων. Όταν οι υδατάνθρακες περιορίζονται, το σώμα μας εισέρχεται σε μία μεταβολική κατάσταση γνωστή ως κέτωση, κάτι που υποχρεώνει τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρα  για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση άντλησης ενέργειας μέσω της καύσης λίπους και κετονών, αντί για υδατάνθρακες. Όταν πρωτοξεκινάει η κέτωση στον οργανισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια σειρά από αρνητικά συμπτώματα. Αυτά συχνά περιγράφονται ως “γρίπη των χαμηλών υδατανθράκων”, ή “γρίπη κέτωσης”, επειδή μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, κούραση, αυξημένη πείνα, κακή ποιότητα ύπνου, ναυτία, μειωμένη σωματική απόδοση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι, η δυσάρεστη αναπνοή, οι μυικές κράμπες στα πόδια, τα προβλήματα στην πέψη, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ενώ πιο σπάνια, η κετοξέωση, οι πέτρες στα νεφρά και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η άποψη μας; Προφανώς υπάρχουν οφέλη από μία τέτοια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως είναι η κετογονική, ειδικά εάν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους και η μείωση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, χρειάζεται σίγουρα να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο για να σας καθοδηγήσει σωστά και με ασφάλεια.  Ακριβώς επειδή φένεται να λειτουργεί σε κάποια άτομα που την ακολουθούν και την προβάλλουν στο instagram, βλέπε Kim Kardashian, δεν σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη για εσάς!

 

Μανιτάρια

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ατόμων, αυτοί που λατρεύουν τα μανιτάρια και εκείνοι που τα απεχθάνονται. Τα καλά νέα αφορούν την πρώτη ομάδα, καθώς το 2018 τα μανιτάρια θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα super foods.

Τα μανιτάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια και από φαρμακευτικές εταιρείες, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Νέα μελέτη δείχνει ότι, τα μανιτάρια βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα, γεγονός αρκετά σημαντικό ιδίως για το τοξικό περιβαλλον στο οποίο ζούμε.

 

Ό,τι έχει περισσέψει

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ευαισθητοποίηση όχι μόνο των πολιτών αλλά και των κυβερνήσεων ως προς την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να γίνονται από όλους ενέργειες για την αντιστροφή ή έστω, την σταθεροποίηση της κατάστασης. Μέσα σε αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και η βιομηχανία τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, πολλά εστιατόρια, προς το παρόν στο εξωτερικό, αξιοποιούν ό,τι έχει περισσέψει στην κουζίνα τους για την παρασκευή νέων πιάτων. Το ίδιο παροτρύνουν και οι chef στις συνταγές μαγειρικής τους.

Η άποψη μας; Δεν είναι κακό το ξαναζεσταμένο φαγητό ή η δημιουργία ενός νόστιμου πιάτου από τη γαλοπούλα που περίσσεψε τα Χριστούγεννα.

 

Whole30

Για το τέλος αφήσαμε τη δίαιτα που είναι η πιο δημοφηλής για το 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τύπο δίαιτας που εστιάζει στην επαναφορά των διατροφικών συνηθειών σας για 30 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, ορίζει την διακοπή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, πρόσθετων σακχάρων, τεχνητών γλυκαντικών, αλκοόλ, τψν περισσότερων οσπρίων, των προϊόντων σόγιας, των γαλακτοκομικών, των μεταποιημένων τροφίμων και ορισμένων πρόσθετων. Η ιδέα του Whole 30 βασίζεται στην αντίληψη ότι, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής με τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, πυροδοτούν τη δημιουργίας φλεγμονής, ορμονικών διαταραχών και τροφικής δυσανεξίας.

Καταναλώνοντας «καθαρό» φαγητό για 30 ημέρες, μπορεί ένα άτομο μετέπειτα να αξιολογήσει ποια τρόφιμα  του λείπουν πραγματικά, καθώς και τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν κάποια στο σώμα του επαναφέροντας τα στη διατροφή του.  Τα τρόφιμα που επιτρέπονται για το διάστημα των 30 ημερών περιλαμβάνουν όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (και τα αλείμματα αυτών) και τους σπόρους, τα αυγά, το ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά και κάποια παράγωγα ελαίων.

Η άποψη μας; Το χρονοδιάγραμμα 30 ημερών ορίζει δραστικές αλλαγές στη διατροφή, πολλές από αυτές που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου λόγω των περιορισμών σε γαλακτοκομικά και πολλών θρεπτικών συστατικών από την απουσία των οσπρίων, τα οποία αποτελούν θεμελιωδης τροφή για την μεσογειακή διατροφή.

 

Πηγή: savoirville