Πως συνδέεται η πρώτη περίοδος με την κατάθλιψη;

  • Τρίτη, 2 Ιανουάριος 2018 20:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Η εμμηναρχή, δηλαδή η εμφάνιση της πρώτης περιόδου, σηματοδοτεί την είσοδο του κοριτσιού στην εφηβεία.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψηςκαι αντικοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.

Παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση ως προς το τι σημαίνει πρώιμη εμμηναρχή, στα κορίτσια που έλαβαν μέρος στην τρέχουσα μελέτη, η πρώτη εμμηνορρυσία συνέβη κατά μέσο όρο σε ηλικία 12 ετών.

Ορισμένα βέβαια εμφάνισαν εμμηνορρυσία σε ηλικία επτά ετών, κάτι σπάνιο, καθώς αφορά κάτω από το 1% των κοριτσιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τουλάχιστον 8.000 νεαρές κοπέλες, μεγαλύτερες των 20 ετών. Σχεδόν το 7% είχαν την πρώτη τους εμμηνορρυσία σε ηλικία 10 ετών και το 19% σε ηλικία 11 ετών.

Σύμφωνα με την Δρ Τζέιν Μεντλ, κλινική ψυχολόγο και επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, «τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή είχαν αυξημένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων και αντικοινωνικής συμπεριφοράς από τις συνομήλικές τους».

Η ερευνήτρια υπενθυμίζει επίσης ότι η παχυσαρκία ή η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον ενδοκρινικό σύστημα ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην πρώιμη εμμηναρχή. Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε πλαστικά είδη και επιβραδυντικά φλόγας, μεταξύ άλλων.

Σημειώνει δε ότι η εφηβεία έχει τελικά επιρροές σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, καθώς εκτός από τη βιολογική «μεταμόρφωση» συνεπάγεται και δραματικές αλλαγές στους κοινωνικούς ρόλους και τις σχέσεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Και καταλήγει λέγοντας ότι, η πρώιμη εφηβεία παίζει ένα μικρό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης και των αντικοινωνικών συμπεριφορών. «Ακόμα κι αν ένα κορίτσι μπει πρόωρα στην εφηβεία, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παλεύει στην υπόλοιπη ζωή της με την κατάθλιψη. Είναι ένας επιπρόσθετος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας, καθώς η κατάθλιψη και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι περίπλοκες καταστάσεις και επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες», εξηγεί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

 

Πηγή: onmed