Τα μοναχοπαίδια έχουν διαφορετική συμπεριφορά

  • Δευτέρα, 1 Ιανουάριος 2018 09:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Διαφορετικά αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς αδέλφια, σύμφωνα με μία νέα κινεζική έρευνα.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southwest της Chongqingτης Κίνας μελέτησαν τους εγκεφάλους 270 φοιτητών με μαγνητική τομογραφία και τεστ προσωπικότητας.

Οι μισοί είχαν αδέλφια και οι άλλοι μισοί ήταν μοναχοπαίδια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσω των μαγνητικών ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών χωρίς αδέλφια έχουν διαφορετική ανάπτυξη και δομή, κάτι που τα κάνει πολύ πιο δημιουργικά αλλά και πολύ λιγότερο πρόθυμα και δεκτικά.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα μοναχοπαίδια, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μόνα τους, μαθαίνουν να σκέφτονται πιο ανεξάρτητα. Επιπλέον, λαμβάνουν από τους γονείς τους ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο δύσκολα στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, να συμπεριφέρονται πιο εγωιστικά και να δυσκολεύονται να δείξουν κατανόηση και συμπόνια.

«Λόγω της απουσίας αδελφών, τα μοναχοπαίδια συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάποιες πιο περίπλοκες πλευρές μίας σχέσης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως το οικογενειακό, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη», σημειώνουν. Παρόλο που η επιπλέον γονεϊκή προσοχή κάνει καλό στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, μπορεί παράλληλα να συμβάλλει στην εμφάνιση κάποιων λιγότερο επιθυμητών χαρακτηριστικών στα παιδιά όπως η εξάρτηση, ο εγωκεντρισμός και η κοινωνική «ανικανότητα».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης τη σημασία που παίζει το οικογενειακό περιβάλλον στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, τα μοναχοπαίδια, καθώς περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των προσδοκιών τους, κάτι που επηρεάζει πολλές πλευρές της προσωπικότητας ενός παιδιού, όπως και την δημιουργικότητά του.

Πηγή: Childi.gr