Μοσχαράκι Στρογγανόφ αλά… ελληνικά!

  • Κυριακή, 31 Δεκέμβριος 2017 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ένα από τα πιο διάσημα, νόστιμα και χορταστικά πιάτα, το Στρογγανόφ, είναι οπωσδήποτε μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσουμε! Μία συνταγή με ρίζες γαλλικές αλλά που τελικά όλοι το θεωρούμε κλασικό της ρωσικής κουζίνας. Αυτή τη φορά, σας δίνουμε μία παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, αφού αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι. 


Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κόντρα ή φιλέτο), κομμένο σε λεπτές λωρίδες (2x7εκ.)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο 
1 φλ. του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι(πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά)
1/3 φλ. του τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κιλό μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. του τσαγιού ζωμός βοδινού 
500 γρ. ταλιατέλες
1/2 κ.γ,  μοσχοκάρυδο 
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
γλυκιά καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
 

Τρόπος παρασκευής

Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις λωρίδες μοσχαριού. Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές, ώστε να ροδίσουν, αλατοπιπερώνοντας ενδιάμεσα. Βάζουμε το κρέας σε πιατέλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και τα  φρέσκα κρεμμυδάκια, σοτάροντάς τα για 1-2 λεπτά  και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας γύρω στα 4-5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια, πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με το μοσχοκάρυδο και το εστραγκόν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας τον ζωμό βοδινού. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία πηχτή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ, βράζουμε τις ταλιατέλες, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 
Ξαναβάζουμε το τηγάνι με τη σάλτσα στη φωτιά, προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μείγμα, προσέχοντας να μην έρθει σε βρασμό. Προσθέτουμε το γιαούρτι και  αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, αν χρησιμοποιήσουμε. Αναμειγνύουμε.
Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του και σερβίρουμε αμέσως με λίγο φρέσκο μαϊντανό. 

Σημείωση: Αν θέλουμε, μπορούμε να σερβίρουμε αντί με τις ταλιατέλες, με πουρέ πατάτας ή ρύζι, αλλά και τον  ρωσικό τρόπο με τηγανητές πατάτες και αγγουράκι τουρσί.

womanidol.com