Ταξιδεύοντας ... με τις γεύσεις - Τα Πρωτοχρονιάτικα γλυκά του κόσμου από τη Γαλλία ως το Μεξικό

Ακόμα και εάν έχετε αποφασίσει να υποδεχτείτε το νέο έτος στο σπίτι μαζί με την οικογένειά σας, μπορείτε να βρείτε λίγο χρόνο για ένα ταξιδάκι, ακόμα κι αν αυτό είναι μέσω της γεύσης. Δανειζόμαστε λοιπόν συνταγές μερικών από των πιο δημοφιλών και νόστιμων γλυκών του κόσμου και σάς ταξιδεύουμε νοητά σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Προσδεθείτε. Απογειωνόμαστε!

Bûche De Noël από τη Γαλλία

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τη μαγευτική Γαλλία, με έναν κορμό σοκολάτας. Η ιστορία του ξεκινά τον 19ο αιώνα και είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας. Φτιάχνεται με παντεσπάνι που ρολάρεται για να μοιάζει με κορμό και γεμίζεται συνήθως με Kρέμα Σοκολάτας. Στις διάφορες εκδοχές του το παντεσπάνι γίνεται λευκό ή σοκολάτας και η κρέμα εμπλουτίζεται με κάστανο, ποτό κ.ά. Όσο για τη διακόσμηση του, καλύπτεται με κρέμα σοκολάτας και συχνά χαράσσεται για να μοιάζει οπτικά με κορμό (Bûche άλλωστε σημαίνει κορμός).

Στη συνέχεια απολαμβάνουμε μία Galette de Rois, το γλυκό εκείνο που ετοιμάζουν οι Γάλλοι τα Θεοφάνεια και φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριός και γέμιση αμυγδάλου. Στο εσωτερικό του «κρύβουν» και μια μικρή φιγούρα από πορσελάνη ή πλαστικό (όπως το δικό μας φλουρί στη Βασιλόπιτα) και όποιος το βρει «στέφεται» βασιλιάς της μέρας και του ανατίθεται να φτιάξει το επόμενο κέικ. Μάλιστα, πολύ φούρνοι στη Γαλλία πωλούν το Galette de Rois μαζί με μια χάρτινη κορώνα για αυτόν που θα βρει τη φιγούρα. Σημειώστε ότι ένα παρόμοιο γλυκό φτιάχνουν για τα Θεοφάνεια και στην Ισπανία και το Μεξικό, το οποίο ονομάζεται Roscón de reyes (το δαχτυλίδι του βασιλιά) και μέσα του κρύβουν συνήθως μια φιγούρα του Χριστού που χαρίζει ευλογία σε όποιον το βρει.

Gingerbread από τη Γερμανία

Περνάμε τα σύνορα και προσγειωνόμαστε στη Γερμανία. Τα gingerbreads είναι ίσως τα διασημότερα μπισκοτάκια του κόσμου. Λέγεται ότι ξεκίνησαν γύρω στον 10ο αιώνα και ως το 1867 ήταν αποκλειστικά χειροποίητα. Οφείλουν το όνομα και τη χαρακτηριστική τους γεύση στο τζίντζερ και τα μπαχαρικά που περιέχουν (όπως κανέλα και γαρίφαλο) και διακοσμούνται συνήθως με ζαχαρόπαστα και Έτοιμο Γλάσο. Αν τους κάνετε και τρύπες πριν τα ψήσετε, μπορείτε μετά να περάσετε κορδελάκια, δημιουργώντας υπέροχα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Διάφορες εκδοχές τους συναντώνται και στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Βαυαρία, στη Δανία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Christmas pudding από τη Βρετανία


Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην περάσουμε και από τη Μεγάλη Βρετανία, μία χώρα γνωστή για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ή αλλιώς Christmas pudding, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα γιορτινά γλυκά διεθνώς. Περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και ψήνεται ιδανικά σε μπαιν μαρί για πολλές ώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα μήνα! Μάλιστα, στη Βρετανία ετοιμάζεται έως και 5 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Για την ιστορία, «πρόγονοι» της ήταν οι αλμυρές πουτίγκες και η σύνδεση με τις γιορτές έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Αγγλία, αν και συνταγές όπως είναι σήμερα γνωστές εμφανίζονται από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά.

Cinnamon rolls και πουτίγκα ρυζιού από τη Σουηδία
Τελευταίος μας σταθμός για την Ευρώπη, η Σουηδία. Μεταφερόμαστε εκεί απολαμβάνοντας, τα διάσημα ρολάκια κανέλας και κάρδαμου. Τα τιμούν πολύ και τον Οκτώβριο, αφού έχουν καθιερώσει την 4η Οκτωβρίου ως Ημέρα Cinnamon Rolls.

Ένα ακόμη παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας είναι και η πουτίγκα ρυζιού ή αλλιώς ρυζόγαλο, μέσα στο οποίο κρύβουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φέρνει τύχη σε όποιον το βρει και αν, μάλιστα, είναι ανύπαντρος θα παντρευτεί μέσα στο νέο έτος!

Buñuelos από το Μεξικό


Είπαμε να περάσουμε μια βόλτα από το Μεξικό για μερικά buñuelos ή αλλιώς χριστουγεννιάτικους λουκουμάδες. Στο εξωτερικό είναι τραγανοί, ενώ στο εσωτερικό απίστευτα αφράτοι χάρη στη Μαγιά που περιέχει η ζύμη τους. Και το καλύτερο; Λίγο πριν το σερβίρισμα λούζονται με Σιρόπι, μέλι ή ζάχαρη, όπως οι δικοί μας λουκουμάδες, για μια πραγματική γευστική εμπειρία.

Pecan pie από την Αμερική


Συνεχίζουμε στις ΗΠΑ για μια γρήγορη επίσκεψη σε ένα από τα χιλιάδες cafe και diners που σερβίρουν pecan pie αυτήν την περίοδο του χρόνου. Η τοπική καρυδόπιτα έχει κρούστα από Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις και γέμιση από φρέσκο βούτυρο, αβγά, Καστανή Ζάχαρηκαι καρύδια πεκάν, ενώ σε πολλές παραλλαγές της συναντάται και με την προσθήκη Κουβερτούρας στη γέμιση.

olivemagazine.gr