Τι πρέπει να αλλάξει στην περιποίηση της επιδερμίδας τον χειμώνα;

Τον χειμώνα πρέπει να διαμορφώσουμε την περιποίηση της επιδερμίδας μας έτσι ώστε να γίνει φρέσκια και λαμπερή.

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για την επιδερμίδα. Το κρύο, η υγρασία και ο αέρας «κλέβουν» την υγρασία από το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών, με αποτέλεσμα να χάνει τη φυσική του λιπαρότητα, να αφυδατώνεται εύκολα και να «τραβάει». Το ίδιο συμβαίνει και στο σώμα. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κρυμμένο κάτω από παλτό, πουλόβερ και παντελόνια, χρειάζεται εξίσου καθημερινή περιποίηση και φροντίδα. Η τριβή με τα ρούχα, τα ζεστά μπάνια αλλά και ο ξηρός αέρας του καλοριφέρ ή του air condition απομακρύνουν όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας μας, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Πώς λοιπόν, κόντρα στον καιρό, θα διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές, απαλό, λαμπερό και νεανικό;

Η ενυδάτωση είναι η πρωταρχική κίνηση για την περιποίηση της επιδερμίδας μας, το Α και το Ω. Οταν το δέρμα «διψάει», γίνεται θαμπό και άγριο και τότε δείχνουμε κουρασμένες και γερασμένες, όποια ηλικία κι αν έχουμε. 

[Πρόσωπο]
Καθαρισμός:
Δεν τον ξεχνάμε ποτέ
Ενας καλός καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι απαραίτητος για την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Αν έχετε ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αρχικά γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού χωρίς οινόπνευμα, στη συνέχεια έναν ενυδατικό ορό και τέλος την ενυδατική σας κρέμα. Αν εξακολουθείτε να νιώθετε το δέρμα να «τραβάει», δοκιμάστε προϊόντα σε μορφή ελαίου. Σε μια λιπαρή επιδερμίδα, τα προϊόντα καθαρισμού θα πρέπει να είναι σε στερεή ή υγρή μορφή, με ή χωρίς σαπούνι, ώστε να απομακρύνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Επίσης, καλό είναι αμέσως μετά τον καθαρισμό να χρησιμοποιείτε ορό και κρέμα με σμηγματορρυθμιστική δράση.

Απολέπιση, η ώθηση που μας χρειάζεται
Η επιδερμίδα ανανεώνεται με φυσικό τρόπο καθημερινά καθώς νέα κύτταρα γεννιούνται αποβάλλοντας τα παλιότερα. Ωστόσο, ακόμη και η φυσική διαδικασία ανανέωσης χρειάζεται μια μικρή ώθηση. Τα προϊόντα απολέπισης χωρίζονται ανάλογα με τα συστατικά τους σε δύο κατηγορίες: χημικής απολέπισης (πίλινγκ) και μηχανικής απολέπισης (scrub). Τα προϊόντα πίλινγκ περιέχουν άλλοτε A-υδροξυοξέα (AHA) και άλλοτε σαλικυλικό οξύ, εισχωρώντας βαθιά στην επιδερμίδα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Ομως, δεν ενδείκνυνται για ευαίσθητα δέρματα που εμφανίζουν συχνά ερεθισμούς. Για να αποφύγετε λοιπόν τυχόν αλλεργίες, πριν τα απλώσετε σε όλο το πρόσωπο, δοκιμάστε τα στο χέρι σας. Οι κρέμες ή τα τζελ scrub είναι πιο απλά, αφού περιέχουν μικρούς κόκκους που με ελαφρύ μασάζ αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Οι κόκκοι αυτοί είναι άλλοτε φυσικοί και άλλοτε συνθετικοί και οι περιπτώσεις ερεθισμών είναι σπάνιες ακόμη και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Θυμηθείτε να:
- Απλώσετε το πίλινγκ ξεκινώντας από τη ζώνη Τ και στη συνέχεια στο υπόλοιπο πρόσωπο.
- Απλώσετε το scrub με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο. 
- Μην το χρησιμοποιήσετε στην περιοχή των ματιών, στα χείλη και στον λαιμό.
- Μην ξεχάσετε την ενυδατική σας κρέμα αμέσως μετά την απολέπιση.
- Μην πάτε για ύπνο αμέσως. Δώστε στην επιδερμίδα σας 20’-30’ για να ηρεμήσει.


Μάσκες, διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει
Οι μάσκες προσώπου αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, απαλύνουν τις δυσχρωμίες, επαναφέρουν την υγρασία και την ελαστικότητα στο δέρμα και καθαρίζουν σε βάθος τους κλειστούς πόρους, χαρίζοντας λάμψη στη θαμπή επιδερμίδα. Υπάρχουν μάσκες σε πολλές μορφές που καλύπτουν διαφορετικούς τύπους επιδερμίδας, καθώς και διαφορετικές ανάγκες. Μετά το καλοκαίρι δοκιμάστε μια μάσκα για βαθιά ενυδάτωση, π.χ. με βιταμίνη Ε, ιαματικό νερό ή φυτικά ενυδατικά εκχυλίσματα. Αν έχετε μεικτή ή λιπαρή επιδερμίδα – αν δηλαδή η επιδερμίδα σας γυαλίζει στην Τ ζώνη –, προτιμήστε μάσκες με ελαφριά ρευστή υφή, π.χ. με βάση τον άργιλο. Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή και ευαίσθητη, επιλέξτε μια μάσκα πλούσια σε ενυδατική σύνθεση με κρεμώδη υφή. Πολύ χρηστικές είναι και οι μάσκες που έχουν διαποτισμένο το προϊόν σε ύφασμα γιατί είναι πρακτικές και καλύπτουν καλά όλο το πρόσωπο. Επίσης, υπάρχουν μάσκες με αντιρυτιδικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, εάν στόχος σας είναι να απαλύνετε τις ρυτίδες σας, καθώς και μάσκες σύσφιγξης.

Θυµηθείτε να: 
- Τη χρησιμοποιήσετε αφού πρώτα έχετε κάνει απολέπιση, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα συστατικά της. 
- Μην την απλώνετε στην περιοχή των ματιών – υπάρχουν ειδικά προϊόντα για τη συγκεκριμένη περιοχή.
- Την αφαιρείτε με χλιαρό νερό ή βαμβάκι χωρίς να τρίβετε το δέρμα σας.


Ενυδατική κρέμα, ό,τι πιο πολύτιμο για την επιδερμίδα
Ποια είναι η κατάλληλη; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τον τύπο της επιδερμίδας σας και την ηλικία. Αν το δέρμα σας είναι κανονικό, τότε μια απλή κρέμα ενυδάτωσης είναι αρκετή για την καθημερινή σας περιποίηση. Για τις μεικτές προς λιπαρές επιδερμίδες, η κρέμα θα πρέπει να έχει πιο ανάλαφρη υφή έτσι ώστε να μην προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος. Αντίθετα, αν το δέρμα σας είναι πιο ξηρό, τότε θα χρειαστείτε μια πιο πλούσια σε λιπίδια ενυδατική κρέμα που θα αποκαταστήσει τη χαμένη υγρασία. Η επιλογή της ενυδατικής κρέμας γίνεται και σε συνάρτηση με την ηλικία. Οι ανάγκες της επιδερμίδας διαφέρουν στα 20, τα 30, τα 40, τα 50+. Μετά τα 30 προτιμήστε κρέμες που προσφέρουν ταυτόχρονα ενυδάτωση και σύσφιγξη.

Προσοχή στα χείλη! 
Αναμφισβήτητα, από τα πιο ευαίσθητα σημεία τον χειμώνα. Είναι η περίοδος που σκάνε και ξεφλουδίζουν περισσότερο, γι’ αυτό και έχουν ανάγκη από έξτρα φροντίδα και ενυδάτωση. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα lip balm ή βαζελίνη, τα οποία θα απλώνετε όσο συχνά χρειάζεται. Ενα lip balm μπορεί να έχει αλόη βέρα, για αντιβακτηριακή δράση, γλυκερίνη για ενυδάτωση, και βιταμίνη Ε, που προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, όπως το πρόσωπο, έτσι και τα χείλη χρειάζονται απολέπιση. Με την οδοντόβουρτσά σας και με ελάχιστο scrub για το πρόσωπο ή λίγο μέλι με μαύρη ζάχαρη κάντε ένα απαλό μασάζ. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά και απλώστε γενναιόδωρα το lip balm. Αφήστε το λίγη ώρα πριν φάτε ή πιείτε ώστε να απορροφηθεί καλά. Για το μακιγιάζ των χειλιών επιλέξτε κραγιόν και λιπ γκλος με ενυδατικά συστατικά και φυσικά μην ξεχνάτε ποτέ το ντεμακιγιάζ τους. Μην πέφτετε για ύπνο με το κόκκινο κραγιόν σας. Τέλος, προστατέψτε τα χείλη σας από τον αέρα και το κρύο. Φορέστε ένα μαντίλι στον λαιμό και κρύψτε τα χείλη σας. Φυσικά θυμηθείτε: Πριν βγείτε στο κρύο, ενυδατώστε τα καλά.


[Σώμα]
Μπάνιο
, μια μικρή ιεροτελεστία
Το μπάνιο σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά καθώς το ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα. Αν το αντέχετε, προτιμήστε πιο χλιαρό νερό. Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας επιλέξτε ένα αφρόλουτρο με ενυδατικά συστατικά και αποφύγετε το έντονο τρίψιμο, το οποίο αφαιρεί τα έλαια της επιδερμίδας. Αμέσως μετά σκουπιστείτε σχεδόν ταμποναριστά με μια πετσέτα. Το ζωηρό σκούπισμα καταστρέφει τη φυσική ισορροπία της υγρασίας.

Ενυδάτωση, έτσι ξεδιψάει το δέρμα
Οπως και το πρόσωπο, έτσι και το σώμα χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση. Ο πιο απλός τρόπος για να έχετε μια ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι να εφοδιάζετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με νερό. Ναι, ακόμη και τον χειμώνα θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 10-15 ποτήρια ημερησίως. Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ενυδατική περιποίηση. Μετά το μπάνιο λοιπόν και ενώ η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, απλώστε μια πλούσια κρέμα ενυδάτωσης ή κάποιο ενυδατικό λάδι – εάν έχετε πρόβλημα έντονης ξηρότητας – για να «σφραγίσετε» την υγρασία στην επιδερμίδα σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή βούτυρο καριτέ, τα οποία προσφέρουν σούπερ ενυδάτωση σε βάθος και μαλακώνουν την επιδερμίδα. 

Απολέπιση, κάντε τη μία φορά την εβδομάδα 
Απολέπιση αλλά με μέτρο... Σε μορφή τζελ ή κρέμας ένα ενυδατικό απολεπιστικό scrub μπορεί να επιταχύνει τη δημιουργία νέων κυττάρων και να χαρίσει στην επιδερμίδα σας απαλή υφή και λάμψη. Χρησιμοποιήστε το αμέσως μετά το ντους σε νωπή επιδερμίδα. Αφού ζεστάνετε το προϊόν στα χέρια σας, απλώστε το σε ολόκληρο το σώμα σας και με ένα μαλακό σφουγγάρι ή με το ειδικό γάντι κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Επιμείνετε περισσότερο σε περιοχές όπως οι αγκώνες, οι φτέρνες, τα γόνατα. Τέλος ξεπλύνετε με άφθονο νερό, σκουπίστε απαλά το σώμα και φυσικά μην ξεχάσετε να απλώσετε την κρέμα σας. Να θυμάστε ότι η χρήση scrub δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία φορά την εβδομάδα. 

Προστατέψτε τα χέρια σας από τις… κρύες επιθέσεις
Το πρώτο σημείο του σώματος που «χτυπάει» ο χειμώνας είναι τα χέρια. Δείξτε τους την ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση που χρειάζονται για να αποφύγετε την ξηρότητα, το ξεφλούδισμα, τα σκασίματα, ενίοτε και τις πανάδες. Απλώστε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα την ενυδατική κρέμα ή λοσιόν κάνοντας μασάζ στις παρωνυχίδες. Πολύ καλό αποτέλεσμα έχει και το αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, αφήστε το μείγμα για 20’ περίπου στα χέρια σας και έπειτα ξεπλύνετε καλά. Είναι μια φυσική λοσιόν που θα χαρίσει στο δέρμα σας ομοιόμορφο χρώμα και υφή και παράλληλα θα το προστατεύσει από το κρύο του χειμώνα. 

Φροντίστε τα μαλλιά σας 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν κάνουν καθόλου καλό στα μαλλιά! Σε συνδυασμό μάλιστα με τις βαφές και το συχνό styling, μπορεί να καταστρέψουν τα προστατευτικά λέπια της τρίχας και να της στερήσουν την πολύτιμη υγρασία από το εσωτερικό της, με αποτέλεσμα την ξηρότητα, τη θαμπή και ταλαιπωρημένη όψη. Καλό λοιπόν θα ήταν να χρησιμοποιείτε πάντα conditioner ή μάσκα ενυδάτωσης μετά το λούσιμο και μέτρια ζεστό αέρα για το στέγνωμά τους. Προσπαθείτε να τα αφήνετε όσο πιο συχνά μπορείτε να στεγνώνουν φυσικά. Επίσης, προστατέψτε τα από τον δυνατό αέρα πιάνοντάς τα με ένα κοκαλάκι ή επιλέγοντας ένα σινιόν χτένισμα, ειδικά εάν είναι πολύ μακριά. Παράλληλα κόβετε συχνά – τουλάχιστον μια φορά στους δύο μήνες – λίγο τις άκρες για να καθαρίζουν και να δείχνουν πιο υγιή και λαμπερά.

Θυμηθείτε να:
- Εφαρμόζετε τα conditioner, τις μάσκες και τα έλαια κατά μήκος των μαλλιών και όχι στις ρίζες. 
- Χρησιμοποιείτε τις μάσκες με μέτρο, όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
- Μη λούζεστε με πολύ ζεστό νερό καθώς καταστρέφει την τρίχα. Προτιμήστε το χλιαρό νερό, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις ρίζες των μαλλιών και τα κάνει πιο ζωντανά.
- Αποφύγετε τη συχνή χρήση θερμαντικών συσκευών (πιστολάκι, σίδερο κ.λπ.) καθώς στερούν την υγρασία από την τρίχα. Αν επιμένετε να τις χρησιμοποιείτε, τότε απλώστε προηγουμένως στα μαλλιά σας ειδικά προϊόντα προστασίας από τη θερμότητα.

 

Πηγή: vita