Οι σουπερ σπόροι στην διατροφή σου

Οι σπόροι περιέχουν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη των φυτών. Aν σκεφτείς αυτό θα καταλάβεις πόσο εκπληκτικά θρεπτικοί είναι. Οι σπόροι, που είναι food trend της εποχής, αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, ενώ επίσης, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Όταν καταναλώνονται σαν ένα μέρος μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Ποιοι είναι αυτοί οι σπόροι και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικοί για τη διατροφή μας;

 

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ω-3 λιπαρών οξέων, είναι πλούσιος σε λιγνάνες και άλλα άλλα θρεπτικά συστατικά. Αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης ακόμα και τον κίνδυνο καρκίνου.

28 γρ λιναρόσπορου δίνουν:

Θερμίδες: 152

Φυτικές ίνες: 7,8 γρ

Πρωτεϊνες: 5,2 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά: 2,1 γρ

 

Chia

Οι σπόροι chia είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και είναι αποτελεσματικοί στην μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο.

28 γρ chia δίνουν:

Θερμίδες: 137

Φυτικές ίνες: 10,6 γρ

Πρωτεϊνες: 4,4 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά: 0,6 γρ

 

Σουσάμι

Το σουσάμι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιγνάνες, θεωρείται ότι βοηθάει στα επίπεδα των φυλετικών ορμονών, τα οιστρογόνα. Επίσης, μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες του οργανισμού.

Μία ποσότητα των 28 γρ σουσαμιού δίνει:

θερμίδες: 160

Φυτικές ίνες: 3,3 γρ

Πρωτεϊνες: 5 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά: 5,3 γρ

 

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος όπως και το έλαιο αυτού του σπόρου, αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και ωμέγα 6 λιαπρών, ενώ μελέτες αποδεικνύουν την συμβολή τους στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Μία ποσότητα των 28 γρ κολοκυθόσπορου δίνει:

Θερμίδες: 151

Φυτικές ίνες: 1,7 γρ

Πρωτεϊνη: 7 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά: 4 γρ

 

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλά επίπεδα τόσο μονοακόρεστων και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και των επιπέδων χοληστερόλης.

Μία ποσότητα των 28 γρ ηλιόσπορων δίνει:

Θερμίδες: 164

Φυτικές ίνες: 2,4 γρ

Πρωτεϊνης: 5,8 γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά: 5,2 γρ

 

Πηγή: savoirville